12.12.2017. 20:49
Pirotehnika - NE. Fašizam - Malo ćemo vas kazniti, ali MOŽE!
Proteklog vikenda odigrano je posljednje 18. Kolo jesenjeg dijela BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine, te je tako spuštena zavjesa za ovu kalendarsku godinu, kada je bosanskohercegovački fudbal u pitanju

Brojevi (ne)lažu?!

Na prvom mjestu nakon posljednje odigrane utakmice nalazi se Željezničar koji je osvojio 41 bod, drugi je Zrinjski sa bodom manje, a zatim slijede Sarajevo i Široki sa 35 osvojenih bodova. Plavi sa Grbavice i mostarski Zrinjski imaju po 13 pobjeda, dok ih Sarajevo i Široki imaju po 11.

Kada su golovi u pitanju, najviše ih je postiglo Sarajevo (41), a najmanje primljenih ima Željezničar (12). Najbolji strijelac lige je Mersudin Ahmetović, koji je 13 puta tresao mreže protivničkih ekipa, a prate ga Goran Zakarić i Luka Menalo sa osam pogodaka.

Naša liga, iako jedna od lošijih u Evropi, istini na volju, često bude zanimljivija od nekih bolje rangiranih liga, s obzirom na to da se praktično do posljednjih kola ne zna ko će biti prvak. No tu prestaje pozitivni dio priče o fudbalu u BiH, a sve ono negativno gledamo iz godine u godinu.

Ali i kada smo kod gledanja i praćenja Premijer lige, izuzmemo li nekoliko klubova, ostali se ne mogu pohvaliti ni brojem gledalaca na utakmicama.

Tako je ove godine najgledaniji bio Željezničar, odnosno Grbavica najposjećeniji stadion.

1. FK Željezničar - 42500 gledalaca (prosječno 4.772 po utakmici) – devet utakmica

2. FK Sarajevo - 37000 gledalaca (prosječno 4.111 po utakmici) – devet utakmica

3. FK Borac - 36200 gledalaca  (prosječno 4.022 po utakmici) – devet utakmica                    

4. HŠK Zrinjski - 15800 gledalaca  (prosječno 1.750 po utakmici) – devet utakmica

5. FK Sloboda - 15450 gledalaca  (prosječno 1.716 po utakmici) – devet utakmica               

6. NK Čelik - 13900 gledalaca   (prosječno 1.737 po utakmici) – osam utakmica

7. NK Široki Brijeg - 12100 gledalaca  (prosječno 1.344 po utakmici) – devet utakmica

8. FK Krupa - 7800 gledalaca (prosječno 866 po utakmici) – devet utakmica

9. NK GOŠK - 7400 gledalaca  - (prosječno 925 po utakmici) – osam utakmica

10. FK Mladost - 7250 gledalaca  (prosječno 805 po utakmici) – devet utakmica

11. NK Vitez - 5050 gledalaca  (prosječno 561 po utakmici) – devet utakmica

12. FK Radnik - 4350 gledalaca (prosječno 483 po utakmici) – devet utakmica

Blatnjava realnost bh. fudbala

I to bi bilo to kada su neke brojke i statistika u pitanju. A znate kako kažu za statistiku – da je kao kupaći kostim, otkriva mnogo, ali ne sve. I istina, svi ovi brojevi, ma kakvi oni bili, malo toga su nam rekli o pravom stanju u bh. fudbalu. A ono je tužno i turobno... i blatnjavo, jako.

Sarajevski derbi između Željezničara i Sarajeva na Grbavici je odgođen, zbog vremenskih neprilika i snijega, koji je sve iznenadio krajem novembra. Odigran je za 24 sata na jako lošem terenu. Utakmica između Čelika i Zrinjskog na Bilinom polju se igrala dok je na terenu snijeg bio ''do koljena'', iako navodno na tom stadionu od 2012. postoje grijači, koji bi, prema nekim pričama, trebali otopiti snijeg. No, ti grijači od tog dana do danas, nikada nisu upaljeni. Utakmica Vitez – Sarajevo, odgođena zbog, također, vremenskih neprilika i neuvjetnog, da ne kažem nehumanog terena. Još jedna 'zanimljiva' scena se desila u Banjoj Luci na susretu između Borca i Širokog Brijega, kada je utakmica prekinuta u 27. minuti, jer su navijači domaće ekipe sudiju gađali grudvama.

Ovo su samo neke od utakmice, koje su igrane na rubu regularnosti, a u posljednjih nekoliko kola ove polusezone, mnogo ih je ovakvih, manje ili više sličnih, bilo. Jedina razlika je bila u dubini blata i kaljuže. I iako to i nije baš stvar za sprdanje i zezanciju, očito nam je to jedino preostalo, s obzirom na to da smo do sada vidjeli da niko od nadležnih ne planira poduzeti ništa ozbiljno. Očito je i njima ova liga samo jedna šprdancija, a bh. klubovi samo redovne mušterije, koje im dobro dođu za punjenje kase. Da, mislim na NFSBiH.

Pirotehnika - NE, fašizam - DA?!

Mislim na one, koji su danas, po ko zna koji put pokazali koliko im zapravo smeta nacionalizam i fašizam, koji je svakodnevnica, kako u čitavoj državi, tako posebno na tribinama bh. stadiona.

Naime, prije nekoliko dana Disciplinska komisija krovne kuće bh. fudbala kaznila je Željezničar sa 7.500 KM zbog upotrebe pirotehničkih sredstava na utakmici protiv Sarajeva, dok je Sarajevo, zbog istog prekršaja kažnjeno sa 3.000, plus 7.000 za propuste u organizacija u utakmici protiv Mladosti DK. Borac je u utakmici protiv Željezničara ''zaradio'' kaznu od 7.700 KM zbog propusta u organizaciji, te upotrebe pirotehničkih sredstava.

Kada vidimo ove kazne, mnogi bi rekli da se takve stvari i trebaju kažnjavati. No, onda danas Disciplinska komisija konačno donese odluke o kažnjavanju Širokog Brijeg i Zrinjskog, a nama opet ostavi samo opciju da se glasno nasmijemo i u sebi, tiho opsujemo nešto. Zrinjski je kažnjen zbog veličanja osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, a njihova kazna iznosi 8.500 KM, dok je Široki kažnjen sa 2.500 KM i 5.000 KM, te će tako u kasu Saveza uplatiti ukupno 7.500. ZA VELIČANJE OSUĐENOG RATNOG ZLOČINCA?! ZA FAŠIZAM?! I ne, to nisu velike, niti žestoke kazne. Oduzimanje bodova, izbacivanje iz lige su žestoke i velike kazne, a novac će se već nekako i naći!

Dakle, vođeni logikom Saveza, možemo zaključiti da su upotreba pirotehnike i veličanje ratnih zločinaca – jednaki prekršaji, koji zaslužuju da budu isto kažnjeni?! Evo, ne znam, objasnite mi!

Jedino, za kraj mogu reći: Gdje prestaje logika, tu počinje Bosna i Hercegovina!

 

(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana