27.11.2018. 16:30
''Djeca su sa osmijehom ušla na trening i sa istim izašli. Sportisti su naviknuti na susrete s drugim kulturama, mi nikome ne lijepimo etikete''
Virus je plesni klub iz Bihaća i jedan je od najtrofejnijih u Bosni i Hercegovini. Ni sa jednog velikog takmičenja Virus se nije vratio bez osvojene medalje.

Pored toga što su uspješniji u plesu, te pored toga što Dijana Jajčević od malih nogu djecu uči ljubavi prema plesu, prije nekoliko dana, Dijana je održala i časove čovječnosti i humanosti. Naime, njen trening su posjetila djeca migranata, koja su smještena u prihvatnom centru Sedra, te su odradili jedan zajednički trening i oprobali se kao pravi plesni umjetnici.

''Posjeta u Virusu, najdraži nam gosti ove godine. Sva djeca svijeta imaju istu želju; Žele da odrastaju i budu veliki. Ja se smatram zaštitnikom svakog djeteta'', napisala je Dijana nakon treninga.

Razgovarali smo sa Dijanom, a ona nam je rekla kako je došla na tu ideju, kako su se djeca provela na treningu, te da li postoje neki planovi za dalji rad sa tom djecom.

''Pa na ideju sam došla, u razgovoru sa jednom mamom čije dijete pleše u Virusu, a ona radi u IOM-u. Pomislile smo zašto ta djeca ne bi prvom prilikom posjetila Virus'', počinje Dijana Jajčević razgovor za Source.

Koliko god često to govorili, živimo u vremenu gdje je svakodnevno potrebno govoriti da djeca ne znaju za razlike i jedino što žele je da se zabavljaju i budu sretni.

Image may contain: 7 people, people standing and shoes

''Djeca migranata su sa osmijehom ušla na trening i sa istim su izašli. Naravno, uz želju da svaki dan dođu na čas. Djeca su djeca, i mi ne lijepo etikete nikome; migranti, izbjeglice, itd. Moja ljubav su ples i djeca'', govori Dijana, te nastavlja:

''Članovi kluba su ih prihvatili kao i svakog novog drugara. Djeca sportisti su naviknuti na susrete sa drugim kulturama, pa je ovo sve za njih sasvim normalno''.

Što se tiče općenito svijesti u Bihaću, kada je migrantska kriza u pitanju, Dijana kaže da Bihać nema problema s tim.

''Nemaju Bišćani problema sa sviješću, oduvijek je Bihać bio majka svim dobronamjernim ljudima. Čak sam i ja primjer tome, jer nisam rođena Bišćanka. I sve to, uprkos maćehinskom odnosu prema Bihaću i Bišćanima'', rekla je Dijana.

Image may contain: 3 people, people smiling, people standing, shoes, basketball court and indoor

Što se tiče daljih planova, Dijana nam je rekla kako u skorijoj budućnosti planira realizovati plesnu radionicu za djecu migranata.

Dijana, zajedno sa ostalim članovima Virusa, pokazala nam je kako svako od nas na svoj način, malim postupcima, može usrećiti druge i nekome uljepšati dan, ili život.

 

(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana