4.3.2019. 16:56
Koja je uopšte uloga FUCZ ako će prekidati potrage, a nestale pronalaziti porodica?!
Prije tačno dva mjeseca, Gorska služba spašavanja Federacije BiH zaprimila je dojavu u 17:15, da je na lokalitetu Ponijera iznad Kaknja nestao muškarac.

Radilo se o mladiću El-Eminu Hadžiću, rođenom 1996. u Kaknju.

U nedjelju 03.04. El-Emin je na Ponijerima pronađen mrtav. Tijelo stradalog mladića pronađeno je na Vrhevlju. Potragu za El-Eminom, koja je trajala tačno dva mjeseca, na početku je otežavalo vrijeme, nanosi snijega viši od jednog metra, te jak vjetar otežavali su svaki dan potrage, zbog čega je ona u jednom trenutku, uz saglasnost porodice nestalog, bila prekinuta.

U periodu potrage, javljali su se i neki svjedoci koji su govorili da su tog jutra kada je nestao vidjeli El-Emina na skijaškoj stazi na Ponijerima, dok je drugi tvrdio da da je Hadžića vidio u Kemanici kod Zavidovića.

Pored toga, bila je i dojava osobe iz Zenice, koji je kazao kako je El-Emin otet zbog dugova osobama u Njemačkoj. Istragom MUP-a ZDK došlo se do saznanja da je osoba iz Zenice razgovarala i sa porodicom nestalog, lažno se predstavila, te da je locirana na području Tuzle. Kasnije je utvrđeno da se radi o muškarcu koji se predstavljao kao Mirza iz Zenice. Muškarac S.E. je uhapšen i sproveden u službene prostorije MUP-a ZDK, a nakon kriminalističke obrade, utvrđeno je da je javnosti plasirao lažne informacije i izmišljenje podatke koji se tiču nestanka Hadžića.

Porodica nije gubila nadu

U nekoliko navrata  porodica nestalog je preko medija molila za pomoć, ali i isticala da ne gube nadu, nadaju se i vjeruju da je El-Emin živ.

''Odgajao sam ga tako da bježi ako vidi da neko konzumira drogu. Mi smo došli iz Njemačke za praznike, cijela porodica, supruga, mlađi sin, koji u Njemačkoj igra fudbal. Sve je bilo u redu. El-Emin je 2. januara rekao da će otići na Ponijere. Ja sam čuo kada je krenuo, ali nisam se ni pozdravio s njim'', kazao je za Avaz Samir El-Eminov otac.

S obzirom da žive u Njemačkoj, trebali su se vratiti, no zbog nesretnih dešavanja, svoj povratak u Njemačku su odgodili.

''Sada kada me neko pita šta je, kako je, nemam odgovora. Žao mi je što se nismo pozdravili. Nisam ga ni vezao za kuću, imao je određenu slobodu, on je došao da se odmori'', rekao je Samir.

Već skoro mjesec nakon nestanka El-Emina, njegov brat Harun Hadžić je na svom Facebook profilu objavio status u kojem poziva i moli sve prijatelje, poznanike i sve koji žele pomoći, da krenu u potragu za njegovim bratom.

''Pozivam i ponovo molim sve prijatelje, poznanike i ljude koji žele da pomognu mojoj porodici i meni u potrazi za mojim bratom El-Eminom da dođu u subotu, 9. februara, u 10 sati kod ski-staze na Ponijerima. Hvala svima unaprijed'', napisao je Harun Hadžić.

Nakon dva mjeseca potrage, pronađeno tijelo

Nakon što je potraga za El-Eminom bila prekinuta prije 10-ak dana, članovi porodice i prijatelji su organizovali i krenuli u novu potragu. Oni su pronašli tijelo El-Emina, a potom obavijestili policiju, nakon čega je mrtvozornik izašao na teren.

Urađena je obdukcija tijela, te je potvrđeno da se radi o El-Eminu Hadžiću. Nakon toga, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona izdalo je naredbu za dodatno vještačenje.

''U toku jučerašnjeg dana završena je obdukcija tijela preminule osobe inicijala E.H. Dežurni kantonalni tužilac izdao je Naredbe za dodatna vještačenja radi utvrđivanja prisustva alkohola, droga i otrova", istakli su danas iz Tužilaštva.

Rečeno je da će još informacija o ovom slučaju biti poznato nakon što Tužilaštvu bude dostavljen konačan i zvaničan nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine.

FUCZ ponovo prekinuo potragu

Kako smo već naglasili, El-Emina Hadžića su u potoku pronašli porodica i prijatelji, a sve to nakon što je FUCZ  prekinuo potragu.

Naravno, treba naglasiti da ovo nije prvi put da porodica pronalazi nestale osobe, nakon što Federalna uprava civilne zaštite prekine potragu. To je bio slučaj i prošle godine kada su obustavili potragu za Aldinom Mulićem kojeg je potom pronašao brat, zajedno sa prijateljima, na ušću Miljacke u Bosnu.

Na ovom LINKU možete vidjeti ko je sve dobio priznanja za zasluge u oblasti zaštite i spašavanja. Među njima nema onih koji su najzaslužniji za pronalazak nestalih osoba.

I na kraju, koji je uopšte razlog postojanja FUCZ, ako će prekidati potrage, a nestale pronalaziti porodica, prijatelji i savjesni građani?!

 

(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana