9.5.2019. 16:51
Nakon najluđe sedmice u Ligi prvaka, ko (ne)će podići 'klempu'?!
Iza nas su dva dana nevjerovatnog fudbala, uzbuđenja, iznenađenja, šoka. Prvo je Liverpool u drugoj utakmici protiv Barcelone slavio s 4:0 (prva utakmica 3:0 za Barcelonu), a onda se i Tottenham golom u posljednjim sekundama plasirao u finale Lige prvaka.

I nakon svega šta se dešavalo, ko uopšte može i predvidjeti šta će se desiti u finalu. Iako je Liverpool favorit, nipošto ne smijemo otpisati ekipu koja se i u četvrtfinalu i polufinalu vratila iz mrtvih. I to protiv Manchester Cityja i Ajaxa, koji je ove sezone svojim dobrim igrama osvojio srca navijača diljem svijeta.

Zašto će Liverpool osvojiti Ligu prvaka?

Kao što je već rečeno, Liverpool je u ovome susretu favorit. U Premiershipu, imaju 24 boda više od Tottenhama i slavili su u oba međusobna susreta, prvo u septembru na Wembleyju, a onda i u martu na Anfieldu.

U finalu Klopp će moći računati na svoj dinamičnu, nemilosrdnu trojku, što nije bio slučaj u nevjerovatnom preokretu protiv Barcelone, gdje nije bilo Salaha i Firmina, a Mane je, za svoje standarde, bio prosječan. Ipak u ovoj utakmici, Sadio Mane će možda igrati i najvažniju ulogu, jer će se vjerovatno 'boriti' sa Trippierom, koji dosta često ima problema na desnoj strani. I tu je Liverpool očigledno jači.

Pored vrlo dobrih segmenata u igri, Liverpool je ekipa sa karakterom. Ekipa koja može primiti pet golova, ali i dati šest.

Zašto Liverpool neće osvojiti Ligu prvaka?

Jurgen Klopp zaista ima lošu statistiku u finalima. Izgubio je šest finala u kojima se takmičio. Finale Lige prvaka je izgubio dvaput, Kup Njemačke dvaput, jednom Evropa ligu  i jednom finale ligaškog kupa.

Ipak, treba spomenuti da skoro ni u jednom ovom finalu Kloppova ekipa nije bila favorit. Moglo se očekivati da će sa Dortmundom izgubiti od Bayerna, kao i da će izgubiti finale Lige prvaka protiv Real Madrida. Jedino možda zaista razočaravajuće je bilo finale Evropa lige, kada su izgubili od Seville.

Ako bismo tražili razlog ili neku vrstu opravdanja za to, bio bi to možda umor. Kloppovo insistiranje na energičnom, dinamičnom fudbalu često je uzrokovalo pad u završnim fazama pred kraj sezone, pa je možda to uzrokovalo gubitke u finalima takmičenja. Najbolji pokazatelj za to bi moglo biti finale Lige prvaka 2013., kada je Dortmund dominirao početkom oba poluvremena, no kako je utakmica odmicala, nivo njihove igre je drastično opadao.

Ipak, to se sada ne bi trebalo, posebno ako se uzme u obzir da igraju protiv ekipe koja je umornija od njih.

Zašto će Tottenham osvojiti Ligu prvaka?

Tokom čitave sezone, mnogi su se pitali dokle će Tottenham izdržati i da li mogu podnijeti tako naporan tempo sa tako limitiranom ekipom. Ipak, dokazali su da mogu. Izborili su i Ligu prvaka iduće godine, a uz to i stigli do finala ovogodišnje Lige prvaka.

Ipak, Tottenham će, bez sumnje,  finale odraditi vrlo dobro, posebno jer će Pochettino imati dovoljno vremena da osmisli plan igre. Sa igračima kao što su Sissoko i Dele Alli, Tottenham bi svoju šansu trebao tražiti na sredini terena, uklađujući intenzitet i presing.

Također, postoji i mogućnost da Harry Kane možda i bude spreman za finale, iako je već rečeno da je sezona za njega gotova. No, prateći otočke medije i komentare na društvenim mrežama, njegovo igranje u finalu sada i ne izgleda toliko nemoguće.

Iako je Tottenham i bez njega odigrao jako dobro, njegovo igranje ipak donosi neku novu dimenziju i zasigurno Spursima povećava šanse, jer uz sve poštivanje Liverpoola, Kane bi mogao biti onaj igrač kakvog oni nemaju.

Zašto Tottenham neće osvojiti Ligu prvaka?

U Liverpoolu će igrati većina igrača koji su prošle godine igrali finale Lige prvaka protiv Real Madrida, te samim tim imaju prednost igranja velikih utakmica. Ipak, u Tottenhamu to nije slučaj. Ako izuzmemo, Llorisa, koji je osvjio Evropsko prvenstvo sa Francuskom, mnogim igračima će ovo finale biti najveća odigrana utakmica u karijeri. Isto važi i za Pochettina, koji ima minimalna iskustva u velikim utakmicama.

Dakle, tema iskustva igranja velikih utakmica, može biti diskutabilna, no također u obzir treba uzeti i reputaciju Tottenhama da vrlo često posustanu u teškim trenucima (što nije bio slučaj u četvrtfinalu i polufinalu ovogodišnje Lige prvaka). Pored toga i navijači ovih ekipa, imaju vrlo različite mentalitete: Liverpoolovi navijači su generalno optimistični i govore o svom kolektivnom uvjerenju i konceptu sudbine, dok su navijači Spursa spremni na najgore.

Kada je riječ o brojnosti navijača jednih i drugih – broj karata za navijače Liverpoola i Tottenhama je isti, no s obzirom na to da će biti mnogo 'neutralnih' karata, skoro je sigurno da će na Wanda Metropolitanu biti dosta više onih koji bi voljeli vidjeti Liverpool da podiže klempu.

No, sve su ovo puke pretpostavke i nagađanja, koja bi u bilo kojoj drugoj utakmici, u bilo kojem drugom periodu ili možda sezoni Lige prvaka, bila poprilično tačna, no prethodnih sedmica smo mogli vidjeti da s ove dvije ekipe ne možemo biti načisto.

Let's get ready for rumble!

 

(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana