18.5.2019. 16:22
Ko će pobijediti: Pjesme o slomljenom srcu, nepouzdanom ocu, teškom djetinjstvu...
Nakon dvije polufinalne večeri, u subotu navečer se u Tel Avivu održava finalna noć 64. Eurosonga. Kroz Eurosong nas vode supermodel Bar Refaeli, Erez Tal, producent, Assi Azar, TV voditelj i LGBT aktivist, te prezenterka Lucy Ayoub.

Kako funkcioniše Eurosong?

Svake godine, svaka zemlja učesnica bira pjevača (ili skupinu do šest osoba) i objavljuje pjesmu (do tri minute) koji će predstavljati njihovu zemlju.

Tradicionalno ''Velika petorka'' svake godine se direktno plasira u finale, a to su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Španija, Italija, te pored toga i zemlja pobjednica iz prethodne godine. Ostale zemlje su raspoređene na dva polufinala, a iz svake polufinalne večeri prolazi 10 učesnika. Pa se tako u finalu nalazi 26 učesnika.

Nakon završenih performansa, slijedi 15-minutno glasanje, gdje gledatelji mogu glasati porukama, pozivima, ili putem oficijelne aplikacije, ali naravno ne mogu glasati za svoju zemlju. A potom svaka zemlja daje dva seta glasova: Jedan od žirija sastavljenog od pet profesionalaca, a drugi od gledatelja. Kada je to gotovo, pobjednik nastupa ponovo i kao nagradu dobija stakleni mikrofon.

Ko su top favoriti na ovogodišnjem Eurosongu?

Island - Hatari sa pjesmom Hatrið mun sigra
Kvota za pobjedu: 18/1

Članovi ovog benda kažu da su oni politički, multimedijalni projekat, koji za cilj ima otkriti nemilosrdne muljaže koje se dešavaju svaki dan. Oni su također i tim talentiranih muzičara koji prolaze kroz nekoliko muzičkih žanrova i kreiraju jedinstven crossover zvuk.

Bend spaja pozorišnu muziku, elektroniku, pop i heavy rock. Dodajte tu još malo i BDSM i dobit ćete Hatari.

Ono što je sigurno kada su oni u pitanju je da će najvjerovatnije imati najspecifičniji performans.

Rusija – Sergey Lazarev sa pjesmom Scream
Kvota za pobjedu 16/1

Kao jedan od najpoznatijih pjevača, glumaca i prezentera u Rusiji, zaista nije bilo upitno da li će se Sergey nekada ponovo takmičiti na Eurosongu. On se takmičio i 2016. sa pjesmom You Are The Only One, a tada je zauzeo 18. mjesto.

Pjesma koju izvodi na ovogodišnjem Eurosongu već je privukla pažnju fanova ovog takmičenja i to najviše zahvaljujući dosta zamršenom scenskom nastupu koji ga prati.


Italija – Mahmood sa pjesmom Soldi
Kvota za pobjedu: 14/1

Za Alessandra Mahmooda kažu da je pravi genij.

Mahmood će izvoditi pjesmu Soldi (novac), no pjesma i nije tako vesela. Naime, tekst se temelji na Mahmoodovom odnosu sa njegovim nepouzdanim ocem, čiji je glavni prioritet novac.

Zanimljivo je da u pjesmi postoji i dio na arapskom jeziku - Waladi waladi habibi ta’aleena (sine, sine, dušo, dođi ovamo).


Azerbejdžan – Chingiz sa pjesmom Truth
Kvota za pobjedu: 11/1

Kada je iz Qazaxa došao u Baku, sa 13 godina Chingiz je pobijedio na Pop Idolu.

Njegova ovogodišnja pjesma zove se Truth (istina), a odnosi se na njegovu vezu, nakon koje mu je, kako kaže, slomljeno srce.

''Volim i svoj nastup, on je potpuno cool. Ideja je da mi je srce slomljeno i moram ga zamijeniti umjetnim. Neki robot mi doslovno pomaže da se riješim i zaboravim na svoju bivšu. Shvatam da me samo prihvatanje istine i ostavljanje ove toksične ljubavi može izliječiti'', kazao je on.


Švedska – John Lundvik sa pjesmom Too Late For Love
Kvota za pobjedu: 10/1

John Lundvik ne samo da je odličan pjevač, nego je i vrhunski tekstopisac i na ovogodišnjem Eurosongu pored toga što predstavlja Švedsku, napisao je i komponovao pjesmu za takmičara iz Velike Britanije (Michael Rice – Bigger Than Us).

On je jednostavno čisti talenata i čista energija.

Pjesma Too Late For Love je u Švedskoj privukla veliku pažnju i nalazi se na prvom mjestu najslušanijih pjesama na švedskom radiju. John je vrlo autentičan pjevač, koji sa svojom ogromnom muzikalnošću muziku u Švedskoj podiže na veći nivo.


Australija – Kate Miller-Heidke sa pjesmom Zero Gravity

Kate Miller-Heidke je nagrađivana kantautorica koja prolazi kroz svjetove savremenog popa, folka i opere.

Kada je njen nastup na ovogodišnjem Eurosongu u pitanju, možda i najbolje opisuje rečenica jednog od fanova ovog takmičenja: Ne znam da li mi se više sviđa pjesma ili nastup.



Holandija – Duncan Laurence sa pjesmom: Arcade

Kvota za pobjedu: 8/11

Ova tužna balada se već nalazi na vrhu mnogih lista. Pored toga što izvodi ovu pjesmu, Duncan je učestvovao i u pisanju pjesme, što zasigurno daje autentističniji osjećaj.

''Moja mladost nije uvijek bila baš jednostavna. Bio sam vrlo često maltretiran i nisam se znao odbraniti. Muzika je bila jedini raj, mjesto gdje se jedino nisam osjećao nesigurno i gdje sam mogu samo pustiti svoje emocije'', kazao je Duncan, koji je sa 16 godina pobijedio na holandskom talentu.


(Amila Alijagić)

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana