2.10.2019. 16:13
Možda je odluka Evropskog suda bila očekivana, ali samo nana Fata zna šta je prolazila sve ovo vrijeme: Samo idi pravo i ne boj se ako si na pravom putu!
Evropski sud za ljudska prava donio je presudu kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju.

Kako je navedeno u presudi, jednoglasno je odlučeno da je došlo do povrede člana koji se odnosi na zaštitu imovine. U sudskom vijeću su bili predsjedavajući Jon Fridrik Kjølbro (Danska), Faris Vehabović (Bosna i Hercegovina), Paul Lemmens (Belgija), Iulia Antoanella Motoc (Rumunija), Carlo Ranzoni (Lihtenštajn), Jolien Schukking (Holandija), Péter Paczolay (Mađarska)

Kako se navodi u presudi, Bosna i Hercegovina mora provesti naređenje o uklanjanju crkve sagrađene na zemlji preživjelih žrtava genocida u Srebrenici.

Sud je naročito utvrdio da je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Potpuno bespravno Srpska pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekat koji i danas netaknut stoji na istom mjestu.

Ona je odlučno sama krenula u borbu protiv vjetrenjača, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena.

''Ova odluka je definitivno bila očekivana i u njoj nema ništa neobično. Tu se radi o predmetu koji je isti ili sličao kao i mnogi drugi. A to je pravo na imovinu ljudi koju su imali i prije rata'', rekao je za naš portal Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

U specifičnim okolnostima ovog predmeta, Sud je zaključio da odgovorna država treba da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri mjeseca od kada ova presuda postane konačna, poduzme sve neophodne mjere kako bi osigurala izvršenje odluke CRPC-a iz 1999. godine i odluke Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica iz 2001. godine, uključujući posebno uklanjanje crkve sa imovine podnositelja.

''Država Bosna i Hercegovina je dobila rok od tri mjeseca da ukloni crkvu iz dvorišta i svakako da može doći do nekih poteškoća. No, radi se o pojedinačnoj odluci, tako da teško mogu reći da ih je nešto spriječilo u implementaciji'', kazao je Vehabović, te naglasio: 

''Postoje alati koji se mogu upotrijebiti u okviru pravnog poretka Bosne i Hercegovine da se ta presuda izvrši''.

Iako je odluka bila očekivana kako kažu, ona ipak znači mnogo više. Predstavlja pobjedu jedne žene, jedne nane Fate, a jedino ona zna šta joj je učinjeno i šta je prošla da bi danas mogla reći da je dobila spor protiv države. 

''Samo pravo idi i ne boj se. Allah, dž. š., pravdu  će donijeti svakome. Ne boj se ako si na pravom putu'',
riječi su nane Fate za Avaz.

(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana