15.10.2019. 16:48
''Kad se dijeli 100 miliona KM, Bihać niko ne spomene. Nemam nikakvu moralnu i zakonsku obavezu da od bilo koga tražim saglasnost da prestanem trošiti novac građana''
S obzirom na to da se Bihać već dvije godine doslovno sam bori sa migrantskom krizom, gradonačelnik Šuhret Fazlić se obratio medijima u Sarajevu.

On je istakao da je u Sarajevo došao sam, jer želi da na taj način pokaže da migrantska kriza ne postoji nigdje drugo, nego da je ona u svoj svojoj veličini i obimu samo u Bihaću. Kazao je da je 90 posto krize u Bihaću, devet posto u Velikoj Kladuši, a onih jedan posto u ostatku Bosne i Hercegovine.

''Bihać je jedan izuzetno lijep grad, svi koji su bili u Bihaću u bilo koje doba godine, vidjeli su kakav je grad i mi se izuzetno ponosimo time. Nama je dogorilo do nokata, jer ova situacija eskalira u više aspekata. Prvo, nismo zadovoljni što je u ovom ljetnom periodu nastupila neka vrsta zatišja, niko nije govorio o krizi. I ono što me zabrinuo je da Mektić u izjavama minimizira krizu, pa je ispalo da ona skoro i ne postoji. U današnjoj izjavi je rekao da u BiH ima 4000 migranata, ja tvrdim da ih sad u Bihaću ima preko 6000. Ono što me također brine je kad se počne govoriti o novcima, onda se svi pokušavaju okoristiti krizom, a Bihać niko i ne spominje. Mi se nosimo s njima na Vučjaku. Niko nam nije ni marke dao, nijedan nivo vlasti. Došao sam ovdje da kažem da mi više ne možemo tako'', rekao je Fazlić na početku obraćanja.

Kazao je da će od idućeg ponedjeljka prestati davati novac za Vučjak, u koji su do sada uložili 100.000 KM. A osvrnuo se i na to kako kaže, što dušebrižnici dolaze i pitaju kako mislite riješiti migrantsku krizu.

''Mi ne mislimo da smo mi ti koji trebaju rješavati prije svega ljudska pitanja. Od idućeg ponedjeljka prestat ćemo pružati bilo kakve usluge na Vučjaku, pustit ćemo da kriza eskalira i na taj način ćemo pokušati natjerati nadležne državne organizacije i institucije da rade svoj posao. Ukoliko ni to ne bude pomoglo, organizovat ćemo kamp Krajišnika ispred Parlamentarne skupštine, svaki dan će nas doći 50, sve dok se ne riješi'', najavio je Šuhret.

Istakao je i šta želi da se uradi:

''Tražimo da se donese plan, ne za migrantsku krizu, nego za Bihać, jer je Bihać jednako migrantska kriza. Da neko konačno preuzme lidersku poziciju, jer onog momenta kad smo bili pred opasnošću da budemo pregaženi od strane migranata, mi smo našli lokaciju na Vučjaku, uložili, sredili, uredili, a onda kao ta lokacija nikome nije bila dobra. Dolazimo u zimski period kada će jadni ljudi opet hodati kroz Bihać zagrnuti dekama i kad ćemo opet jedino mi biti ti koji ćemo morati da im pomažemo'', objasnio je.

Na pitanje novinara da li će to biti možda kontraproduktivno, ako se migranti ostave bez hrane i pića, te da li onda postoji mogućnost da poraste stopa kriminaliteta. A ako se to desi, šta gradonačelnik ima poručiti građanima.

''Nije ovo prvi put da pričam o kriminalu, da je to bomba u kojoj ima sporogoreći fitilj, dvije godine pričam o tome, a ne samo danas. Ja odgovaram za budžet Bihaća, ja sam naložio Vodovodu i Komradu i osigurao sredstva. Nisam otvorio Vučjak, niti ću ga zatvoriti, jednostavno novac koji sam trošio od građana Bihaća, prestat ću trošiti. Mislim da smo mi zadnji na ljestvici koji trebaju da odgovaraju na ta pitanja. Zadnji smo, ali nažalost i jedini. U Sarajevu ovdje kad se održava sjednica i pravi operativni plan podjele 100 miliona KM, Bihać niko ne spomene. Nemam nikakvu moralnu, niti zakonsku obavezu da od bilo koga tražim saglasnost da prestanem trošiti novac građana Bihaća'', poručio je Fazlić na kraju press konferencije.

 

(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana