16.7.2016. 12:53
Više od 80 polaznika škole "Upravljanje u kriznim situacijama" u Sarajevu
Međunarodnu ljetnu školu "Upravljanje u kriznim situacijama", koja se od 15. do 21. jula održava na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, pohađa više od 80 profesionalaca iz oblasti sigurnosti, volontera nevladinog sektora, te studenata iz BiH, Hrvatske, Srbije i Kosova - istaknuto je danas pres-konferenciji u Sarajevu.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić rekao je da je škola organizovana u saradnji s Veleučilištem Velika Gorica iz Hrvatske, te uz podršku Federalne uprave civilne zaštite, Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, Fakulteta bezbjednosti Univerziteta u Beogradu, Univerziteta AAB iz Prištine, Visoke škole "Logos centar" Mostar, Visoke škole "CEPS - Centar za poslovne studije" Kiseljak, te Centra za društvena istraživanja Burch Univerziteta.

Naveo da će studenti i profesionalci iz oblasti sigurnosti razmijeniti iskustva i ideje o aktuelnim izazovima poput izbjegličke krize, terorističkih napada i ostalog, kako bi pokušali pronaći odgovore, te naučiti iz proteklih kriza kako se nositi s nekim budućim.

Dekan Veleučilišta Velika Gorica Ivan Toth kazao je da je interes za pohađanje škole iznenađujuće veliki, što pokazuje da živimo u turbulentnim vremenima i moramo raditi na tome da kroz način upravljanja katastrofama i smanjivanjem rizika umanjimo njihove uzroke.

Prodekan za postdiplomske studije i naučno-istraživački rad na Fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu Želimir Kešetović naglasio je da sigurnosne prijetnje ne poznaju granice zbog čega mi na prostoru bivše Jugoslavije moramo zajednički mobilisati sve resurse, jer bi zatvaranje u svoje granice bila gubitnička strategija.

Na pres-konferenciji je najavljeno i pokretanje novog master studija "Krizni menadžment u sigurnosnom sektoru", koji od oktobra pokreće Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u saradnji s partnerima, kao jedinstven studijski program u BiH. 

Polaznicima koji uspješno završe Međunarodnu ljetnu školu bit će dodijeljena dva certifikata - Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, te Veleučilišta Velika Gorica koji nosi tri ECTS kredita.

(FENA) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana