25.6.2019. 15:27
Hrvatski narodni sabor predlaže da se migranti smjeste na granicu između BiH i Srbije
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ocijenio je kako bi u Bosni i Hercegovini bilo prikladnije formirati prihvatne centre za migrante u mjestima ulaska migranata u Bosnu i Hercegovinu.

“Posljednja događanja oko formiranja ‘prihvatnog centra Vučjak’, uprkos protivljenju i preporukama Europske komisije, dodatno kompliciraju situaciju u ovoj oblasti. Osim što je lokacija Vučjak neprikladna zbog nedostatka sanitarnih uvjeta, potencijalno opasna kao bivše odlagalište smeća, ne prihvatljivo je što se locira u većinski hrvatskom povratničkom naselju koje se snažno protivi ovakvom centru. Smatramo kako bi bilo prikladnije formirati prihvatne centre u mjestima ulaska migranata u državu”, ocijenio je to Krešić u utorak tokom sjednice Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru, čiji je Krešić voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost, prenosi Novinska agencija Patria. 

Prema izvještaju OSCE-a “Procjena situacije u vezi sa migrantima i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini” migranti i izbjeglice koji ulaze u BiH na neregularan način koriste dvije glavne rute, većinom stižući kopnom iz Srbije i Crne Gore. 

Vlasti Unsko-sanskog katona premjestile su ranije dio migranta iz centra Bihaća na lokaciju Vučjak, nedaleko od granice s Hrvatskom. Misija UN-a u BiH protivi se uspostavi tog migrantskog centra zbog loših smještajnih uslova, dok je kritike uputilo i lokalno stanovništvo.

(NAP/Alen Avdić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana