20.7.2019. 16:36
U KS na mjere od poplava u posljednjih pet godina potrošeno gotovo četiri miliona KM
Analiza stanja pojave poplava na području Kantona Sarajevo sa prijedlogom mjera za rješavanje ovog problema, razmatrana je na tematskoj sjednici Skupštine KS protekle sedmice.

U Analizi izvještaja koji je pripremila Kantonalna uprava civilne zaštite KS na osnovu informacija od općinskih službi civilne zaštite s područja KS, hronološki su navedene poplave koje su se dogodile u periodu od 01.01.2014. do 30.04.2019. godine.

Naglašeno je da je područje Kantona Sarajevo veoma bogato vodom, najviše u obliku riječnih tokova i izvora, jezera, vrela i termomineralnih izvora, a posebni geomorfološki i hidrografski fenomeni su vodopadi, kanjoni i slično.

Postoji 1.383 izvora vode gravitacionog tipa i različitog stepena vodoizdašnosti, a poznatiji su: Vrela Bosne, Kradenik, Radava voda, Sedrenik, Lađevac, Sveta voda, Bijele vode, Kraljevac i drugi.

Od drugih hidrografskih zanimljivosti na prostoru Kantona Sarajevo je oko 25 prirodnih manjih jezerskih akvatorija, a najvažnija među njima su jezera na sjeveroistoku Treskavice: Veliko, Crno, Bijelo i Platno (Blatno), zatim Lokvanjsko, Sitničko, Kalajli...

Rečeno je i to da su uzroci poplava brojni, izazvane prirodnim pojavama - kišne padavine, te topljenje snijega i leda, kao i vještačkim utjecajima - isticanje vode iz akumulacije i retencije izazvano lomovima brane ili hidrotehničkih građevina ili njihovim neadekvatnim radom i rukovanjem, zatim promjenama u slivu, koritima rijeka i inundacionim područjima.

Poplavama pogoduje i nestanak šuma u višim predjelima i planinama što dovodi do pojave bujica i bržeg otjecanja vode, ali i urbanizacija sasvim sigurno predstavlja najznačajniji antropogeni uzrok poplava u posljednjim desetljećima, kao i neadekvatno upravljanje vodama.

Poplave manjeg ili većeg intenziteta moguće su na području svih devet općina KS, a od poplava najugroženija su područja općina: Ilidža, Novi Grad, Trnovo, Hadžići, Vogošća i Ilijaš.

Na mjere od poplava, regulacija korita i projekti, u posljednjih pet godina potrošeno je 3.973.787 KM.

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana