1.8.2019. 10:00
Mač u kamenu u dubinama Vrbasa
Mač u kamenu, u dubinama Vrbasa, nadomak Banjaluke bio je okidač da se posveti više pažnje arheloškim istraživanjima pod vodom.

Ostaci drevnih civilizacija svjedoče o bogatoj istoriji naših prostora. U koritima rijeka se nalaze brojni eksponati, međutim rijetki završavaju u muzejima. Sa ciljem prepoznavanja, procjene i restauracije tih predmeta u Banjaluci je zaživjela podvodna arehologija. Ronioci polaze na kurs arheologije, arheolozi kurs ronjenja. 

Mač u kamenu, u dubinama Vrbasa, nadomak Banjaluke bio je okidač da se posveti više pažnje arheloškim istraživanjima pod vodom, piše N1. 

– Ronici Kluba Buk su prilikom provođenja redovnih aktivnosti pronašli predmet za koji pretpostavljamo da je mač koji potiče iz 13. ili 14. vijeka ali s obzirom da mi nemamo ronioce koji se bave arheologijom obratili smo se Muzeju Republike Srpske i Zavodu za kulturno istorijsko nasljeđe RS – kazao je Boris Trninić, Ronilački klub Buk.

Osmišljen je zajednički projekat kojim bi se ronioci upoznali sa podvodnom arheologijom, a arheolozi ronjenjem obavljali svoj posao. Prvi arheolog koji je stekao vještine ronjenja je Ivana Pandža.

– Ja sam prezadovoljna, jako puno smo naučili ne samo o ronjenju ima tu i medicine i fizike, malo smo se podsjetili. Što se tiče podvodne arheologije ona ne podrazumijeva samo more, već i rijeke i jezera i mi definitivno imamo potrebu za ovom edukacijom – kazala je Ivana Pandža, arheolog Muzeja RS. 

Kako piše N1, pronađeni mač pripada dobu viteštva, ustanovljeno je na osnovu fotografija. Sigurni podaci će se ustanoviti nakon restauracije, a za konzervaciju će se angažovati stručnjaci iz Srbije. Na prvi pogled to je mač u kamenu, na drugi ipak u sedri.

– Sam mač je vjerovatno u nekom periodu dospio u rijeku i našao se između dva kamena u ovom slučaju i sedimentacijom i nanosima vremenom su se njegovi dijelovi ukovali u tu sedru – ispričala je Ana Ćurić, ronilac i biolog u Zavodu za kulturno istorijsko nasljeđe RS.

Ana je prvi ronilac kluba Buk koji je stekao znanja iz podvodne arheologije. Ovaj projekat se provodi u saradnji sa Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru i Nautičkim arheološkim društvom iz Velike Britanije.



(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana