9.10.2019. 9:03
Poslodavci apeluju na zastupnike da ne podrže zakone o doprinosima i porezu na dohodak
Prijedlozi zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak, uz popratne zakone o računovodstvu i registru finansijskih izvještaja, naći će se pred zastupnicima na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Predloženim zakonima Vlade FBiH su promijenjene stope poreza na dohodak i to 10 i 13 posto, a uređeno je da svi dohoci, s izuzetkom dohotka od ulaganja kapitala, odnosno dividende, bude oporezovan po jedinstvenoj stopi od 13 posto. Tri amandmana vezana su za predloženo smanjenje zbirne stope doprinosa za jedan indeksni poen i to po 0,5 indeksnog poena na doprinosu za penzijsko-invalidsko osiguranje i za nezaposlenost. Na taj način, sada predloženu zbirnu stopu 32,5 posto čine 18 posto za penziono, 13,5 posto za zdravstveno i jedan posto za osiguranje od nezaposlenosti.

Kako je riječ o poreznom zakonu koji zahtijeva primjenu od početka poreznog razdoblja, odnosno kalendarske godine, za početak njegove primjene utvrđen je novi rok 1. januar 2020. godine.

I poslodavci su uložili amandmane na prijedloge zakona te od zastupnika traže podršku. Poslodavci traže da se i narednih četiri-pet godina vrši smanjenje stopa doprinosa u skladu sa rastom javnih prihoda do željenih 28 posto. Iz UP FBiH tvrde da će ovakvim zakonskim rješenjima biti opterećene najniže plaće. 


(Patria/Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana