10.10.2019. 18:37
Anela Softić-Kasumović nezakonito zaposlila 31 osobu i primila 92.000 KM
Općinski sud u Bihaću potvrdio je u cijelosti optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv bivše direktorice Doma zdravlja Bihać Anele Softić-Kasumović, Nermane Lipovača i Adnana Lipovače iz Bihaća, saopćeno je iz Tužilaštva USK, prenosi danas Avaz.

Optužnicom se prvooptuženoj Aneli Softić-Kasumović stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je počinila produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u stjecaju s produženim krivičnim djelom primanje dara ili drugih oblika koristi, a drugooptuženoj Nermani Lipovača i trećeoptuženom Adnanu Lipovaču krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi u pomaganju.

Prvom tačkom optužnice optuženoj Softić-Kasumović stavlja se na teret da je u periodu od 28. marta 2018. do 3. januara 2019. godine iskorištavala svoj položaj direktora Doma zdravlja Bihać na način da je protupravno zasnovala ugovore o radu sa 17 osoba.

Drugom tačkom direktorica je optužena da je uz pomoć drugooptužene Nermane Lipovača i  Adnana Lipovače primila dar od 12 osoba u ukupnom iznosu od 92.000 KM, kako bi omogućila zasnivanje radnog odnosa u Domu zdravlja Bihać za 14 osoba. Dakle, optužnicom je obuhvaćeno 31 nezakonito zapošljavanje u Domu zdravlja Bihać, prenosi Avaz.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je predmetnom optužnicom nadležnom sudu predložilo da od optužene Anele Softić- Kasumović oduzme imovinsku korist pribavljenu počinjenjem krivičnog djela u iznosu od 92.000 KM, da joj izrekne mjeru zabrane obavljanja poziva ili djelatnosti na rukovodećim poslovima odnosno na poslovima odgovorne osobe u javnim ustanovama i organima uprave u zakonom maksimalnom trajanju od 10 godina, piše Dnevni Avaz.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je predmetnu optužnicu podiglo nakon višemjesečne istrage, tokom koje je saslušano više desetina svjedoka i pribavljena obimna materijalna dokumentacija. Nadležnom sudu je predloženo saslušanje 19 svjedoka i čitanje 130 materijalnih dokaza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana