14.10.2019. 21:10
Vrhovni sud Španije raspisao međunarodnu potjernicu za Pudždemonom
Pablo Larena, sudija Vrhovnog suda Španije, raspisao je međunarodnu potjernicu za bivšim katalonskim liderom Karlesom Pudždemonom (Carles Puigdemont), nakon osuđujućih presuda protiv 12 bivših katalonskih političara i aktivista zbog njihove uloge u neuspjelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.
Larena je izdao potjernicu za Pudždemonom zbog optužbi za bunt i zloupotrebu javnih fondova, zbog kojih je devetoro njegovih kolega danas osuđeno na zatvorske kazne od devet do 13 godina zatvora. Troje su proglašeni krivim samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Bivši predsjednik Katalonije u oktobru 2017. godine pobjegao je u Belgiju kako bi izbjegao hapšenje, a zatim otišao u Njemačku gdje je u martu 2018. godine uhapšen, a zatim u aprilu pušten na slobodu.

Vrhovni sud Španije je te godine izdao međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava, ali ga je u julu 2018. godine poništio.

Parlament Katalonije je proglasio nezavisnost temeljem referenduma o nezavisnosti od 1. oktobra, iako je španska vlada referendum proglasila neustavnim.

Pudždemon je predvodio neuspjeli pokušaj otcjepljenja najbogatije španske pokrajine i njeno osamostaljenje.

(Alen Avdić)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana