16.10.2019. 10:39
"Rezultati ispitivanja ne pokazuju nikakve alarmantne vrijednosti ovih voda nego su u okviru očekivanih za tu vrstu i obim deponije"
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo danas je prezentovalo "Izvještaj o obavljenim ispitivanjima procjednih voda na Regionalnom centru za upravljanje otpadom "Smiljevići" (juli 2018.-juni 2019.godine)", u funkciji uspostave prečistača procjednih voda sa te lokacije.

Izvještaj je prezentirao stručni konsultant Goran Mirković, a jednogodišnje ispitivanje procjednih voda izvela je firma "TQM" d.o.o. Lukavac, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo. 

- Rezultati ispitivanja ne pokazuju nikakve alarmantne vrijednosti ovih voda nego su u okviru očekivanih za tu vrstu i obim deponije - istakao je Mirković.  

Ovo je jedna od mjera definisanih Programom sanacije odlagališta Smiljevići za period 2016. - 2020.godina, a čija realizacija prethodi odabiru tehnologije prečišćavanja i izgradnji novog postrojenja. 

Uz to, preduslovi su izgradnja kanalizacionog kolektora Smiljevići - Zabrđe, smanjenje količina procjednih voda zbog dimenzioniranja postrojenja, te uspostavljanje recirkulacije filtrata na centralnom i novom čeonom dijelu deponije.

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana