18.10.2019. 13:50
Skaka: Bistrička stanica vraća se građanima Sarajeva
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izjavio je da se stara Bistrička stanica, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, vraća građanima Sarajeva.

Grad Sarajevo je okončao rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ušao u posjed te stvorio pretpostavke za početak obnove ovog devastiranog, ali reprezentativnog objekta koji je svojevrstan simbol Grada Sarajeva.

- U okviru ovih aktivnosti Grad Sarajevo je riješio stambeno pitanje za sedam porodica koje su godinama živjele u ovom oronulom i za stanovanje neuslovnom objektu. Vidjeli ste u kakvim su uvjetima živjeli. Ovo nikada nije trebao biti stambeni objekt. Također, važan je trenutak u kojem ovaj objekt vraćamo u funkciju na način da će u jednom dijelu biti smješten muzej željeznica, koji će govoriti o dugoj historiji željeznica u Bosni i Hercegovini - istakao je Skaka.

S druge strane, ističe, obnovom Bistričke stanice stvara se novi turistički sadržaj, koji će biti uvršten u rutu turističkih posjeta Sarajeva.

Ovaj projekt ne bi se desio bez podrške Gradskog vijeća, Pravobranilaštva Grada Sarajeva i ljudi koji žive ovdje i njihove želje da se trajno riješi pitanje njihovog smještaja.

Projekt se, kako kaže, realizuje iz dobiti JP Sarajevo d.o.o., koji je ostvaren u 2018. godini.

Skaka podsjeća da je u jednom historijskom periodu voz koji je dolazio na ovu stanicu donosio hranu i voće iz Istočne Bosne u Sarajevo.

Zgrada željezničke stanice Bistrik izgrađena je nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajevo sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada se stvorila potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su, uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani vojni garnizoni.

Tako je stvorena ideja o izgradnji tzv. Istočne pruge, prema Višegradu, odakle se preko Šarganske osmice moglo putovati dalje, za Beograd, Sofiju, Solun i Istanbul. Puštanjem pruge u promet 1906. godine ozvaničeno je i otvaranjem zgrade Željezničke stanice na Bistriku.

- U ovom trenutku čekamo glavni projekt za čiju izradu je odabrana firma 'Urbing', a to je uvertira za dobijanje predračuna koji će nam reći koliko će to koštati Grad Sarajevo. Potom ćemo objaviti tender za građevinske radove na Bistričkoj stanici - poručio je Skaka, koji sa saradnicima i vijećnicima danas obišao objekt i unutrašnjost Bistričke stanice.  

Njegova procjena je da bi naredne godine mogli započeti građevinski radovi, te se zaključno sa 2020. godinom može očekivati da u određenim dijelovima bude završen ovaj projekt.


(FENA/ Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana