22.10.2019. 14:28
Dodik: Neprihvatljivo smještanje migranata u Medenom polju, žele protjerati Srbe
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je neprihvatljivo smještanje migranata u Medenom polju kod Bosanskog Petrovca, jer bi to imalo političku dimenziju "čiji je cilj protjerivanje Srba s vjekovnih ognjišta".

To je smišljeno u Sarajevu da bi Srbi bili protjerani iz Medenog polja, odnosno s vjekovnih ognjišta - rekao je Dodik novinarima, komentirajući najavu da će migranti iz Bihaća biti smješteni u Medenom polju.

On je istakao da dio političke elite koja blagonaklono gleda na migrante, a koji bi u perspektivi mogli vršiti pritisak na one koji nisu Bošnjaci. 

- Jasan je odnos Republike Srpske kada je riječ o migrantskoj krizi. Problem migranata može da sruši temelje BiH, jer institucije na nivou BiH nisu ništa uradile, nema sveobuhvatnog i kvalitetnog programa i odgovora na ovo pitanje. Pokušaji da se sve formalizira na nivou BiH išli su za tim da bude opravdan nečiji nerad, a zatvaranje granica u Evropi je dovelo Republiku Srpsku i Federaciju BiH u situaciju da se mora naći odgovor na ovaj problem - dodao je Dodik.

On je podsjetio da se ne zna tačan broj migranata u BiH, jer je prvobitno rečeno da ih je od 3.000 do 4.000.

- Međutim, sinoć je rečeno da ih je 7.000 i to je ono što se zna, a sigurno je da ih je i više. Imamo dosta problema, jer u nekim selima se ljudi organiziraju da bi sačuvali sigurnost - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, s nivoa BiH sada pokušavaju reći da je njihova nadležnost samo ulazak u BiH.

- Mnogo je špekulanata koji prevoze migrante, ali i priča iz Evrope da će BiH dati novčana sredstva kako bi migrante smještali u određene centre. Sada traže da se djeca migranata upisuju u škole u BiH, što govori da im je namjera da ih ovdje i zadrže, što može imati različite posljedice, pa i na razvoj društva. Ako je Evropi do humanizma neka otvori granice - poručio je Dodik.

On je ponovio da RS ostaje dosljedna u stavu da na njenoj teritoriji neće biti građeni prihvatni centri za migrante.

- Potrebno je osigurati adekvatan smještaj za migrante na području Bihaća, kao i logistiku. Dolazi zima i ne smijemo izgubiti humanitarnu dimenziju, a RS je spremna da pomogne u finansiranju centra za migrante u ovom gradu - rekao je Dodik.

Na pitanje novinara šta Predsjedništvo BiH može uraditi u rješavanju migrantske krize, Dodik je odgovorio da ne može ništa jer ne postoji sveobuhvatan plan.

- Više puta smo tražili od Vijeća ministara da bude sačinjen sveobuhvatan plan za rješavanje migrantske krize, ali to nikad nije urađeno i od koga da tražimo odgovornost. U Federaciji BiH postoji samo jedan program, a to je da na granice u RS bude postavljena njihova policija i na granicu BiH prema Srbiji Oružane snage, što nikada nećemo dopustiti. Da je RS bila nadležna za granicu, sigurno bismo je zatvorili - istakao je Dodik, prenosi Srna.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana