22.10.2019. 15:09
Alarmantno upozorenje: Zemlje zapadnog Balkana najveći zagađivači zraka u Evropi, najgore Srbija i BiH
Osam od deset najvećih evropskih zagađivača zraka nalaze se u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a druga dva su u Bugarskoj i Poljskoj. U 2016. godini srbijanska elektrana Kostolac B je nadmašila Ugljevik iz Bosne i Hercegovine, čime je postala najozloglašeniji zagađivač sumpordioksidom. Kostolac B i Ugljevik "zaslužni" su za polovinu svih zagađenja SO2 iz fabrika uglja u regionu zapadnog Balkana, piše Blic.

Ovo je na nedavno održanom Beogradskom sigurnosnom forumu, u okviru jednog od panela o klimatskim promjenama, izjavio Janez Kopač, direktor Energetske zajednice.

Njegove navode potkrepljuje i izvještaj naziva "Hronično zagađenje ugljem" (Chronic Coal Pollution), na kome je radilo nekoliko referentnih organizacija, uključujući i ''Health and Environment Alliance'' (HEAL) i ''Greenpeace''.

Jasno je da izvještaj sadrži alarmantne podatke o zagađenju koje potječe s naših prostora, imajući u vidu da je prva obrađena tačka analize nazvana "Ugalj zapadnog Balkana ugrožava javno zdravlje Evrope". 

- Zagađenje zraka iz elektrana na fosilna goriva ili drugih emitera ne poznaje granice. Elektrane na ugalj u zemljama zapadnog Balkana - Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija - iako nisu članice Evropske unije, doprinose zagađenju zraka emitirajući zabrinjavajuće visoke nivoe zagađivača, koji se šire do velikih udaljenosti - navodi se u ovom izvještaju.

10 najvećih zagađivača PM česticama - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
10 najvećih zagađivača PM česticamaFoto: (Avaz)
Uzrok tome jeste činjenica da su fabrike uglja na zapadnom Balkanu veoma stare i ispod standarda, dodaju. Podaci datiraju iz 2016. godine i pokazuju da 16 elektrana u ovom regionu emitira više sumpordioksida nego sve fabrike uglja u Evropi, a ima ih 250. 

U 2016. godini srbijanska elektrana Kostolac B je nadmašila Ugljevik iz Bosne i Hercegovine pa je postala najveći zagađivač sumpordioksidom. Kostolac B i Ugljevik čine polovinu svih zagađenja SO2 iz fabrika uglja u regionu zapadnog Balkana, a ove dvije elektrane su same odgovorne za oko četvrtinu svih emisija SO2 u Evropskoj uniji i na Balkanu, zajedno.

Kako se može iščitati iz grafikona priloženih u ovoj analizi, Kostolac B je na prvom mjestu po emisiji štetnih SO2 plinova. Prati ga Ugljevik, zatim Nikola Tesla A, također iz Srbije, pa onda opet bosanski Kakanj. Na petom mjestu je Kostolac A, zatim Nikola Tesla B, Tuzla (BiH), makedonska Bitola i bugarska Marica.

Dalje, navodi Blic, nismo se proslavili ni kada je u pitanju lista deset najvećih emitera štetnih PM čestica: Kosovo B je na prvom mjestu, Gacko (BiH) slijedi, zatim Kolubara A, Nikola Tesla A, Ugljevik (BiH), Bitola, Kostolac B, po jedna poljska i jedna rumunska elektrana i Kostolac A na desetom mjestu. 

Pet srbijanskih i dvije elektrane iz BiH našle su se na ovom spisku.

Autori analize podsjećaju da su zemlje zapadnog Balkana 2005. godine potpisale ugovor o Energetskoj zajednici, koji ima za cilj da objedini tržište energije Evropske unije sa tržištima njenih susjeda, a ugovorom je određen rok da potpisnice do 2018. godine moraju da počnu da se pridržavaju pravila o kontroli zagađenja u skladu s propisima EU.

Međutim, obavezni koraci ka zdravim izvorima energije u velikoj mjeri su zapostavljeni i odloženi u regionu.

Dok se vlade u EU bore za smanjenje emisije zagađenja, radi održavanja standarda kvaliteta zraka, dodatno i štetno zagađenje dopire od zemalja zapadnog Balkana: BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbije, a to je činjenica koja se često zanemaruje, navodi se u izvještaju.

- Elektrane na zapadnom Balkanu koje rade na ugalj značajan su izazov za javno zdravlje - piše u izvještaju.
(Alen Avdić)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana