8.11.2019. 12:59
Konkretna saradnja s MMF-om nemoguća bez nove vlasti i usvajanja budžeta
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o aktivnostima u vezi s usvajanjem budžeta za ovu i iduću godinu.

Ministar Bevanda naglasio je da aktualna politička situacija u BiH potvrđuje da budžet nije u fokusu interesiranja jer taj iznimno bitan dokument nije usvojen ni za ovu godinu iako je do sada trebao biti završen i nacrt budžeta za iduću godinu. 

„U svakoj državi budžet je temeljni finansijski dokument i njegovo usvajanje je ozbiljan proces. Ovdje imamo situaciju da nije zasjedaolo Fiskalno vijeće BiH, koje mora da usvoji Globalni fiskalni okvir, a ni iz Predsjedništva BiH još nam nije dostavljen budžetski zahtjev za 2020. godinu. Očito budžetom se bavi samo Ministarstvo financija i trezora BiH zbog čega smo i urgirali da se sastane Fiskalno vijeće BiH“, naglasio je ministar Bevanda. 

Na sastanku je konstatirano da je na snazi privremeno financiranje i da to ne može biti korak ka novom aranžmanu s MMF-om niti nastavkom postojećeg jer se očekuje usvajanje budžeta i provedba reformi preuzetih temeljem Pisma namjere koje su predstavnici vlasti u BiH potpisali.

Naglašeno je da je formiranje i funkcioniranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduvjet da se nastavi provedba reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om i drugim financijskim institucijama s kojima BiH ima kreditne ugovore za koje nije okončana procedura ratifikacije u parlamentarnoj skupštini BiH. Sagovornici su se složili da će razgovori o budućoj suradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim programima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa, koji
je stopiran u lipnju 2018. godine, iznosi oko 1,1 milijardu KM. Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel.


(Patria / Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana