22.11.2019. 21:20
O imenovanju Mlinarević za ambasadoricu stigao novi dopis iz MVP: Inspekcijski nadzor zatražio je Josip Brkić (HDZ BiH)
- Nakon što je danas iz MVP BiH stiglo saopćenje da je zatražen inspekcijski nadzor u vezi imenovanja ambasadorice BiH u Češkoj Martine Mlinarević Sopta, večeras je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) upućen novi dopis medijima.

Kako je pojašnjeno, inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja ambasadorke BiH u Republici Češkoj zatražio je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić (HDZ BiH), a ne ministar, niti  Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

"Zamjenik ministra je dopis Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj ličnoj inicijativi. Ministarstvo je u slučaju ovog imenovanja postupilo po odluci Predsjedništva BiH o imenovanju ambasadora, čija je to isključiva ustavna nadležnost. MIP BiH smatra da nijedna institucija nema nadležnost da onemogućava ili usporava Predsjedništvo BiH u izvršavanju svojih obaveza u skladu sa Ustavom BiH. Nakon svih provedenih procedura ambasadorka Martina Mlinarević Sopta dobila je agreman od Republike Češke, a po pitanju nesaglasnosti njenog stepena obrazovanja i Pravilnika o sistematizaciji u MIP BiH sačinjena je zabilješka koja je dostavljena Predsjedništvu BiH. Nesporazum u vezi sa adresom sa koje je prijava poslana nastao je u internoj komunikaciji unutar Ministarstva.

U prilogu saopštenja dostavljen je i dopis zamjenika ministra Josipa Brkića Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH.



(Patria / Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana