6.12.2019. 20:11
Zadnji otkazi u Aluminiju do kraja 2019.
Vlada FBiH jučer je usvojila informaciju Ministarstva energije, rudarstva i industrije o zahtjevu Aluminija za pomoć u vidu grant sredstava. Pomenuto ministarstvo zaduženo je da Ministarstvu finansija podnese zahtjev za dodjelu novca iz tekuće rezerve od 400.000 KM za isplatu troškova električne energije za tri mjeseca.

Ministarstvo energije dužno je pripremiti i Vladi na usvajanje dostaviti odluku o odobravanju raspodjele dijela sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju FBiH od 600.000 KM za isplatu dvije plate i održavanje opreme u Aluminiju.

Naknade

Direktor Aluminija Dražen Pandža i dalje je nedostupan, dok je glasnogovornik Miljenko Buhač poručio kako će se uprava društva oglasiti tek nakon što bude poznat konačan ishod pregovora sa izraelsko-kineskim ulagačem. Investitor bi, kaže on, u narednim danima Vladi trebao predočiti konačan plan oživljavanja koji bi, prema Buhačevim saznanjima, trebao podrazumijevati pokretanje ljevaonice već za dva ili tri mjeseca, a što bi predstavljalo prvi korak za spas nekadašnjeg giganta.

- U slučaju da dogovor propadne, pitanje je šta bi bilo sa radnicima i kakvi bi bili dalji potezi vlasnika društva, rekao je.

Zabrinuti radnici, kako nam jučer kažu, gube i posljednju nadu. Bez obzira na milion koji će ubrizgati Vlada FBiH, optimizma nema. U javnosti se špekuliše o konačnom kraju preduzeća.

- Sve je sasvim jasno. Odluke o otkazima se pripremaju. Ustvari, svi ćemo do kraja ovog mjeseca dobiti otkaze, s tim što će dio djelatnika odraditi otkazni rok, kaže nam uposlenica Aluminija Tanja Jovanović.

Dio radnika koji još dolazi na posao radi za naknade. Plata odavno nema.

- Svi smo pristali raditi za naknade nadajući se da će se nešto promijeniti nabolje. Na koncu sam shvatila da su to bili trikovi ili drugim riječima - kupovina vremena. Vidite, ni danas nije pokrenuta proizvodnja, a sjetite se što su govorili raniji čelnici, ljudi iz Nadzornog odbora i ostali prije nekoliko mjeseci. Tvrdili su da će proizvodnja biti pokrenuta već od 1. studenog. Prisjetite se i pompeznih najava o tri faze pokretanja proizvodnje. Dosad smo, nažalost, imali samo dvije faze, ali ne pokretanja proizvodnje, već otpuštanja radnika. Prvu 31. kolovoza i drugu koja će uslijediti do kraja prosinca, dodaje.

Tanja ističe da u odnosu na kolege bošnjačke nacionalnosti, posjeduje pasoš Republike Hrvatske sa kojim je lakše otputovati i pronaći posao u zemljama inostranstva.

Sedma sila

- Namjeravam ovdje tražiti posao. Ali, posao koji bi mi osigurao dostojan život. Ukoliko ne bude mogućnosti, onda idem vani. Mnogo se špekulira o tim Izraelcima i Kinezima, a dosad nema ništa konkretno. Znam da se pokušava doći do nekog rješenja, ali nadu gubim. Sve je stihijski, ističe.

Dodaje da prevareni radnici zahvalnost duguju samo medijskim kućama.

- Od početka naše agonije bili ste uz nas. Ne dozvoljavamo da Aluminij ode stihijski. Sreća je pa imamo vas. Imam običaj kazati im: “Ako nećete milom, hoćete sedmom silom”. Samo ste nam još vi preostali, zaključuje Jovanović, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana