6.12.2019. 20:39
Jedni se do škole voze, a drugi pješače: Našoj djeci je ugrožena sigurnost, ali i pravo na obrazovanje
Roditelji djece koji žive na Betaniji nezadovoljni su što Općina Centar i Ministarstvo saobraćaja KS-a ne žele riješiti dugogodišnji problem prevoza na ovoj liniji.

Naime, minibuski saobraćaj na ovom području nije samo neredovan, nego ga više nema nego što ima, što predstavlja posebno veliki problem djeci. Tvrde da su djeca primorana od škole do kuće i obrnuto pješačiti i po tri-četiri kilometra putevima koji su neosvijetljeni, bez pješačkih staza ili trotoara, ali i putevima na kojima se često vide i tragovi divljih životinja, ali i napušteni psi.

Našoj djeci je ugrožena sigurnost, ali i pravo na obrazovanje. Najteže je što vidimo da se problem može riješiti, jer je riješen za učenike iste škole koji dolaze iz Nahoreva, a naša djeca su diskriminisana. Dok jedne, učenike iz Nahoreva čeka minibus ispred škole, druga koja dolaze sa Kromolja, Slatine, Poljina, pa i Nahorevskih Brda, pješače po kiši, snijegu, ledu, kaže Fikret Čolić, predsjednik Savjeta MZ Betanija-Šip.

Iz Općine Centar naglašavaju da je javni gradski prevoz u nadležnosti KS-a, te da nemaju nikakvu zakonsku osnovu da uvode drugoga prevoznika na već registrovanu liniju.

- Na linijama koje je registrovalo Ministarstvo saobraćaja KS-a mi nemamo nikakve nadležnosti. To su procedure u kojima mi po zakonu ne možemo učestvovati jer je utvrđivanje linija gradskog prevoza i izbor prevoznika u nadležnosti KS-a. Bilo je dovoljno vremena da ministar sagleda probleme i riješi ih, kazali su iz Općine Centar, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana