19.1.2020. 17:41
Sabahudin Kajdić negirao krivicu za ubistva Bošnjaka u Prijedoru
Sabahudin Kajdić zvan Saša, bivši pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji se tereti za odvođenje i ubistva civila bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. godine, negirao je prošle sedmice krivicu koja mu se stavlja na teret.

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Kajdića krajem godine. On je uhapšen prije tri mjeseca. Kajdić se tereti da je, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS-a, počinio progon civilnog stanovništva i krivično djelo zločina protiv čovječnosti. 

- On se tereti da je, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, u julu 1992. godine u mjestu Gornja Puharska (općina Prijedor) sudjelovao u prisilnom odvođenju dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se otad gubi svaki trag, kao i da je sudjelovao u odvođenju i ubistvu dvojice civila koji su nakon odvođenja iz kuća ubijeni na lokalitetu Jordan njiva - ranije je saopćilo Tužilaštvo BiH. 

Kajdić se tereti za zločin protiv čovječnosti te mučenje i zastrašivanje većeg broja civila bošnjačke nacionalnosti, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana