20.1.2020. 14:48
Hujdur: Jedino što nam preostaje je blokada deponije Uborak
Predstavnici inicijative ''Jer nas se tiče '' nakon sastanka u ponedjeljak u mostarskoj gradskoj vijećnici najavili su novu blokadu odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara, jer, iako je bilo najavljeno, nije ponuđen nijedan prijedlog potencijalnih lokacija za premještanje te deponije.

Na sastanku se nije dogodilo ništa jer nisu došli ni predstavnik ureda Grada Mostara niti predstavnik županije, nismo dobili lokaciju niti smo se išta dogovorili i opet, smo ni na čemu. Najviše smo raspravljali o tome zašto nije utvrđena procedura i zašto na sastanak nisu prisiljeni doći ljudi koji tu moraju biti- kazao je nakon sastanka predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur. 

Budući da današnjim sastankom nije ostvaren nikakav pozitivan pomak u slučaju Uborka, Hujdur je najavio novu blokadu deponije.

- Svaki drugi dan Federalnoj inspekciji i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma šaljemo pozive za sastanke, ali ignoriraju nas na svim poljima. Pokazali smo maksimalnu volju i spremnost pregovarati i razgovarati kako bi našli rješenje za ovo pitanje, ali nismo naišli na odaziv. Iscrpili smo sve i jedino što nam preostaje je blokada deponije koja će se dogoditi u budućih par dana - istaknuo je Hujdur.

Predstavnik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Nijaz Hodžić kazao je kako će Inicijativa morati poduzeti radikalnije mjere kako bi se došlo do nekog rješenja.

- Na sastanak opet nisu došli predstavnici županijske direkcije za građenje, nije došao ni direktor gradskog urbanističkog zavoda tako da nismo ništa ni mogli raditi. Ovo je odugovlačenje i maltretiranje svih nas, tako da ćemo morati poduzeti radikalnije mjere i u narednim danima očekujte blokadu deponije bez obzira na sve - poručio je Hodžić.

Očekivanja su bila, dodaje Hodžić, da se na današnji sastanak donesu prijedlozi najmanje pet, šest potencijalnih lokacija za premještanje odlagališta komunalnog otpada na Uborku.

Podsjećamo, problemi s deponiranjem otpada na Uborku eskalirali su u svibnju prošle godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji su aktivisti građanske inicijative tvrdili da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Tijekom 2019. godine odlagalište na Uborku u dva je navrata bilo blokirano zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.

Mještani i aktivisti posljednji su put Uborak blokirali u prosincu, a nakon nekoliko dana blokade intervenirala je policija.


(Fena/Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana