21.1.2020. 14:19
SDP BiH: Zastupnici će sami zakazati sjednicu o stanju na KCUS-u
Današnjom odlukom o odgađanju sjednice o stanju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Mirsad Zaimović grubo je prekršio Poslovnik o radu ovoga doma. Jasna je namjera SDA da ovim postupkom od javnosti i izabranih predstavnika građana zaštite svoje kadrove u KCUS-u, odnosno porodicu Izetbegović, saopćeno je iz SDP BiH čiji su zastupnici bili potpisnici zahtjeva za tematsku sjednicu.

"Ističemo da je zahtjev za tematsku sjednicu poslan prije gotovo dva mjeseca, te da je u konačnici do njenog odgađanja došlo bez ikakvih konsultacija sa predlagačima, odnosno 21 zastupnicom i
zastupnikom koji su u skladu sa Poslovnikom zatražili održavanje sjednice na navedenu temu. Predsjedavajući Zaimović svoj postupak obrazlaže potrebom za prikupljanje cjelovite dokumentacije o stanju u zdravstvu u Federaciji BiH, iako je tema sjednice čije su zakazivanje tražili zastupnici isključivo stanje na UKCS-u sa posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata i odlazak stručnog medicinskog kadra. Na ovaj način, SDA pokušava učiniti sve kako bi opstruirali parlamentarnu raspravu fokusiranu na stanje na KCUS, te proširili tematiku na stanje zdravstva u cijelom entitetu, što nije bila namjera predlagača. Štoviše, da je postojala iskrena namjera da se zastupnicima dostavi cjelovita dokumentacija o stanju u zdravstvu u FBiH, period od preko 45 od dana zakazivanja sjednice je bio više nego dovoljan i za obavljanje te vrste posla.

S obzirom na kršenje Poslovnika o radu prilikom i zakazivanja i otkazivanja sjednice, sa jasnom namjerom opstruiranja otvorene i opsežne rasprave o stanju na KCUS-u, želimo obavijestiti javnost da će zastupnici - predlagači za održavanje tematske sjednice, uz pomoć tehničkih službi Parlamenta FBiH, samostalno zakazati sjednicu na navedenu temu.

Koliko god se trudili spriječiti javnost da dobije potpune i istinite informacije o posljedicama SDA-ovog upravljanja KCUS-om, poručujemo SDA-u da niko, pa ni njihovi najpovlašteniji kadrovi ne mogu i neće izbjeći polaganje računa pred građanima FBiH i njihovim izabranim predstavnicima", navode iz SDP BiH. 


(Patria/Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana