20.2.2020. 18:45
Džindić: Federalna vlada neće podržati ugovor s Abraham grupacijom
Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako Vlada FBiH na sutrašnjoj sjednici Skupštine dioničara Aluminija d.d. Mostar neće prihvatiti ugovor o zakupu s Abraham grupacijom.

- Na sjednici Skupštine dioničara Vladu FBiH uime Ministarstva energetike, rudarstva i industrije predstavljat će Stipo Buljan, kojeg smo uputili da glasa protiv ugovora o zakupu s Abraham grupacijom. Mi smo prošlog tjedna dobili ugovor o zakupu, a prije toga je Nadzorni odbor Aluminija usvojio i dao suglasnost na taj ugovor. Oni su, međutim, napravili proceduralnu grešku, umjesto "Aluminij Industry" dali su suglasnost na ugovor između "Aluminija" d. d. i "Abraham grupacije" - kazao je Džindić na konferenciji za novinare u Mostaru.

Po njegovim riječima, postoji niz tehničkih grešaka o ugovoru o zakupu i stoga je taj sporazum neprihvatljiv za Vladu FBiH.

- Dakle, u ugovoru ima više grešaka, od greške u imenu do aneksa koji se spominju. Na primjer, spominju se određeni aneksi u ugovoru, a na kraju piše aneks A pa onda na engleskom jeziku da će biti dodan. Ili ima aneksa ili nema - kazao je Džindić.

Naglasio je i da će Upravi, Nadzornom odboru i svim sudionicima u procesu odlučivanja bit dan rok od 30 dana da se greške korigiraju i vrate Vladi FBiH.

Džindić je podsjetio na memorandum kojeg je Vlada FBiH dobila od Abraham grupacije krajem 2019. godine i kojoj je, nakon detaljne rasprave, upućen dopis u kojem su navedene sve stavke koje u memorandumu nisu prihvatljive za Vladu.

- Nakon toga, početkom 2020. godine od Abraham grupacije dobivamo novi dokument nazvan - konačni memorandum o zakupu, u kojem se navode odgovori na naša pitanja i primjedbe, a u suštini zahtjevi ili traženja su ostali skoro pa isti na razini prvog memoranduma. Stoga će se Abraham grupaciji ponovno dostaviti dopis o neprihvatljivosti elemenata memoranduma - kazao je ministar Džindić.

Pozvao je predstavnike Abraham grupacije da Vladi FBiH predlože, u skladu sa svim zakonima koji su na snazi, neki novi model suradnje.

- Mi smo za to da se zaštiti kapital, buduća radna mjesta jer prema ovom ugovoru koji je ispred mene, nažalost, to se neće dogoditi. Nama je prvenstveno cilj da partner koji bude došao garantira da će zadržati radna mjesta, a ne da potpisnik ugovora bude gospodarsko društvo koje nije registrirano niti u poreznoj upravi niti ima otvoren račun u banci - kazao je Džindić.

Upitan što će se dogoditi ako mali dioničari Aluminija, koji imaju 44 posto kapitala, i Republika Hrvatska s 12 posto vlasničkog udjela, prihvate ugovor, ministar Džindić je kazao da će Vlada FBiH, u tom slučaju, biti nadglasana.

- To ne bi bio prvi put, ja sam iz medija saznao tko je novi direktor Aluminija i još ga nisam upoznao niti sudjelovao u procesu izbora, kao ni u prethodnim izborima - ustvrdio je Džindić.

Podsjećamo, proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Početkom rujna od nekadašnjih 900 zaposlenika njih 600 dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa, a do kraja 2019. godine rješenja su dobili i preostali radnici.

Čelnici nekadašnje giganta nadaju se kako bi se u suradnji s Abraham Grupom proizvodnja u Aluminiju ponovno mogla pokrenuti.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44 posto dionica koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica.

Izvanredna Skupština dioničara Aluminija zakazana je za petak, 21. veljače, a na njoj bi se dioničari trebali izjasniti o zaključivanju ugovora o zakupu dijela imovine društva Aluminij d.d. Mostar s društvom M.T. Abraham Group S.A.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana