21.2.2020. 14:23
RS za lobiranje u SAD-u unajlmila firmu McGinnis Lochridge, plaćaju 80.000 dolara mjesečno
Za 80.000 dolara mjesečno, Republika Srpska (RS) unajmila je američku advokatsku kompaniju za lobiranje 'McGinnis Lochridge' kako bi ih savjetovala i predstavljala u pravnim međunarodnim pitanjima, javlja Radio Slobodna Evropa.

U povjerljivom dokumentu, odnosno pismu namjere, kojeg je objavilo američko Ministarstvo pravde potpisnik dokumenta je ministar ekonomije i regionalne saradnje Republike Srpske Zlatan Klokić, kao i advokat unajmljene kompanije Martin T. Lutz.

U dokumentu se navodi da su predviđanja kompanije kako će vladi Republike Srpske pomagati u sljedećim pitanjima: "Pravna pitanja i obaveze Republike Srpske pod primjenjivim međunarodnim zakonom, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge sporazume u kojima je Bosna i Hercegovina potpisnica, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima. Prava i obaveze Republike Srpske i Bosne i Hercegovine prema Uredu visokog predstavnika, Vijeću za implementaciju mira, Vijeću sigurnosti Ujedinjenih narodaa, OSCE-a, Evropske unije, Vijeća Evrope i drugih."

Pored toga, obaveze advokatske firme iz Teksasa bit će da savjetuje po pitanju odnosa s međunarodnom zajednicom, zatim pravnih pitanja koja se odnose na usklađivanje institucija i zakona Republike Srpske i Bosne i Hercegovine s ustavnim okvirom BiH u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Također, prema podacima pisma namjere, 'McGinnis Lochridge LLP' savjetovat će vladu Republike Srpske po pitanju usklađivanja zakona i institucija BiH i RS-a s evropskim standardima u vezi s pristupanjem Evropskoj uniji.

Područje djelovanja prema potpisanoj saradnji ne uključuje zastupanje Republike Srpske ili bilo kojeg njenog zvaničnika po pitanjima koja se tiču pripremanja ili vođenja parnica pred sudovima unutar ili van BiH.

- Bilo koje predstavljanje na sudovima bit će dogovoreno odvojeno - navodi se u dokumentu koje je objavilo američko Ministarstvo pravde.

Prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA) koji je donesen 1938. godine, saradnja u političkim aktivnostima ili drugim sličnim aktivnostima utvrđenim statutom, obavezni su da Ministarstvu pravde prijave i javno objave saradnju s takvim subjektima, kao i aktivnosti, primanja i isplate.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), američki advokat Martin Lutz koji je s RS-om potpisao sporazum, naveo je kako on ne može da kometariše svoj rad za bilo kojeg klijenta.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana