22.2.2020. 8:15
Reis u SAD-u: Bošnjaci moraju biti budni, mudri i odlučni da zaštite narod i državu
Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje će danas uručiti muraselu Sabahudin ef. Ćemanu, muftiji Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi.

Svečanost će biti održana u Islamskom centru North Phoenix, Phoenix, Arizona, nakon podne namaza.

Reisu-l-ulema je u ovom centru održao hutbu i predvodio jučer džuma namaz.

Između ostalog, poručio je da danas Bošnjaci u džamijama u SAD mogu slobodno čuvati plamen koji su donijeli iz domovine, za koji su naši preci ginuli.

Ovom prilikom prisjetio se i i svih onih koji su udarili temelj zajednici Bošnjaka u SAD, poput čestitog rahmetli Ćamil-ef. Avdića i cijenjenog Mustafe-ef. Cerića, reisu-l-uleme, Senada-ef. Agića i brojnih imama koji su služili i još služe zajednici.

Reisu-l-ulema je ovom prilikom najavio i uručenje murasele muftiji Sabahudin-ef. Ćemanu.

Prema njegovim riječima, uručenje murasele je dokaz da je zajednica stasala i da joj se dodjeljuje onaj koji će zastupati učenje časnog Šerijata.

"Pred našom zajednicom ovdje, kao i pred onom u Bosni i Hercegovini veliki su izazovi. Ulazimo u novu fazu koja će, kao i prethodne, zahtijevati mnogo posvećenosti i odricanja, kako bi se novim generacijama priskrbila solidna osnova za duhovni, moralni i kulturni razvoj. Domovina se suočava s novim izazovima i nasrtajima koji prijete njenoj cjelovitosti. Islamska zajednica i Bošnjaci moraju biti budni, mudri i odlučni da zaštite narod i državu i da sačuvaju mir po svaku cijenu. Naša zajednica u Sjevernoj Americi će u tome imati veliki značaj i ulogu. Naše prisustvo u Vašingtonu je od krucijalnog značaja. Pozivam vas da svi damo svoj doprinos u zaštiti i očuvanju domovine Bosne i Hercegovine, poručio je na kraju reisu-l-ulema.

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana