17.3.2020. 14:06
Evo kakve su cijene osnovnih životnih namirnica danas zatečene u trgovačkim centrima u Sarajevu
Prema odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od ponedjeljka, 16. marta ove godine, svi proizvodi iz nadležnosti kantona, grada i općine propisani članom 9. Zakona o kontroli cijena, kao i ostale osnovne životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine, koje prodaju privredna društva i druga pravne i fizičke osobe koja obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo ne smiju imati cijenu veću od one koju su imali 5. marta ove godine.

Privredna društva i druge pravne i fizičke osobe koja obavljaju trgovinu na veliko i na malo, obavezna su za proizvode navedene u Listi, koja je sastavni dio ove odluke, primjenjivati cijene na nivou zatečenom 5. marta 2020. godine.

Na listi proizvoda na koje se primjenjuju mjere neposredne kontrole cijena su sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvodi od jaja, šećer, so za ljudsku prehranu, riža, tjestenina, margarin, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, jestivo ulje, hrana za dojenčad, dijetetski proizvodi, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdžent za veš, deterdžent za suđe.

Također, na listi su sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pasta za zube, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske-hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sistem.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužuju se federalna, kantonalna, gradska i općinska tržišna inspekcija. Poskupljenje osnovnih artikala možete prijavite na: 

- telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)
- e-mail: info@fuzip.gov.ba
- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.


Također, ukoliko dođete do saznanja ili se sami uvjerite da je došlo do poskupljenja osnovnih životnih namirnica ili namirnica/robe koji su navedeni na spisku stvari koje ne smiju poskupiti, svoje prijave sa fotografijama možete slati na našu e-mail adresu: redakcija@source.ba. Redakcija Source portala će iste objaviti, slučajeve prijaviti inspekcije, kao i pozvati sve one trgovine i kojima je došlo do poskupljenja za komentar.

Prosječne cijene osnovnih životnih namirnica koje su bile u FBiH tokom mjeseca januara ove godine možete pogledati OVDJE.

U nastavku pogledajte kakve su cijene osnovnih životnih namirnica danas zatečene u pojedinim prehrambenim centrima u Sarajevu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana