26.3.2020. 15:25
Konjic je prepušten sam sebi: Nemaju epidemiologa, infektivni odjel, niti testova za koronavirus!
Konjic je opština sa najvećim brojem oboljelih osoba (17) od koronavirusa u FBiH, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj. Pored koronavirusom, građani Konjica suočeni su i s nedostatkom podrške HNK, kantona kojem pripada opština Konjic.

Iako se Konjic nalazi u žarištu epidemije koronavirusa, Krizni štab Konjica i medicinsko osoblje Opće bolnice Konjic prepušteni su sami sebi bez ikakve pomoći kantonalnih vlasti iz Mostara, i SKB Mostar koja se finansira i novcem građana Konjica.

Opštinski štab CZ Konjic obavijestio je SKB Mostar da im nedostaje testova za testiranje osoba iako su opština s najvećim brojem zaraženih a samim time i potencijalno zaraženih. Također OŠ CZ Konjic zahtijeva od SKB Mostar da sve informacije o broju testiranih i njihovim rezultatima prvo šalje Domu zdravlja i Štabu CZ u Konjicu.

Dalje, Opštinski štab Civilne zaštite Konjic zatražio je od Federalnog štaba civilne zaštite da konjičkoj bolnici osigura angažman dodatnog epidemiološkog osoblja s obzirom da je jedinom zaposlenom epidemiologu u Domu zdravlja Konjic zbog kontakta s pozitivnom osobom na koronavirus 24. marta izdato rješenje o samoizolaciji.

Konjic sada ima 17 osoba zaraženih koronavirusom i Opštinski štab civilne zaštite da se taj broj zbog kontakata poveća u narednom periodu, pa od federalnog štaba traži hitnu pomoć s obzirom da već tri dana nisu ni rađeni testovi zbog nedostatka opreme.

Hitno se od Federalnog štaba civilne zaštite traži adekvatnu opremu za osoblje koje će biti angažirano u Motelu Konjic koji je prenamijenjen u improvizovanu bolnicu. Potrebno je i uspostaviti infektivni odjel u konjičkom Domu zdravlja s obzirom da on ne postoji, a samim tim potreban je i angažman infektologa.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana