30.3.2020. 9:42
Svaka 4,4 dana broj oboljelih se udvostruči, ako budemo poštovali mjere za 15 dana stižu rezultati
Enisa Ademović s Medicinskog fakulteta u Sarajevu objavila je interesantnu analizu koju je javno objavila.

Usporedba zabilježenih slučajeva COVID 19 u BiH, 29.03.2020. sa predviđanjima na matematičkim modelima.

“Do 29.03. ukupan broj zabilježenih slučajeva COVID 19- u Bosni i Hercegovini 323. Ako pogledamo na grafikonima ispod vidjećemo da je to pokazatelj exponentialnog rasta koji je predvidio taj broj slučajeva 323. Prema dosadašnjem trendu svakih 4,44±0.29 dana se duplicira broj slučajeva. Na grafikonu 3. se može vidjeti da se u Kini ovaj parametar produžavao u zadnjim periodima epidemije na 10 dana.











Ove grafikone komentirao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

“Vrlo jasno vidljivo da se svaka 4,4 dana broj oboljelih udvostruči. Ukoliko budemo poštovali mjere, mogli bismo za 15 dana osjetiti rezultate. Jako bitno saniranje klastera ili požara. Dalje ovisi o primjeni donesenih mjera”, napisao je Čerkez.


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana