31.3.2020. 21:59
REBUS za CIK BiH Izbore odgoditi ili ne, pitanje je sad?
Koronavirus zaustavio je svijet s prvim danima 2020. godine, pa je i većina društveno-političkih procesa u Bosni i Hercegovini zaustavljena ili svedena na minimum.

Ove godine u oktobru trebali bi biti održani Lokalni izbori. Trebali, ali niko nije siguran hoće li se to desiti.

Centralna izborna komisija u odgovoru medijima navodi da prati situaciju, te da će u skladu s razvojem događaja postupati.

"U okviru i uz uvažavanje opće situacije i u skladu s realnim mogućnostima, provodimo sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti, uključujući pripremu i raspisivanje Lokalnih izbora 2020. godine. Pored rokova utvrđenih u Izbornom zakonu BiH naša obaveza je da pratimo i aktuelnu društvenu situaciju i izvršavamo mjere nadležnih državnih organa. U konsultaciji sa svim relevantnim faktorima, a prije svega s Parlamentarnom skupštinom BiH, Centralna izborna komisija BiH će na vrijeme donijeti adekvatne odluke i o tome obavijestiti sve nadležne organe na svim nivoima vlasti i javnost", poručili su ranije iz CIK-a.

Podsjećamo CIK izbore raspisuje u skladu s Izbornim zakonom BiH 150 dana prije dana izbora. S obzirom na to da je prva nedjelja u oktobru rezervisana za izbore, CIK je dužan u prvoj sedmici maja raspisati ih.

Izborni proces dodatno opterećuje i još neprovedena presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Baralija protiv BiH” zbog neodržavanja izbora u Mostaru. Evropski sud ostavio je mogućnost Ustavnom sudu da riješi situaciju ukoliko se politički predstavnici ne dogovore.

Vremena je malo, rješenja nema na na vidiku.

Hoće li se izbori održati i šta su moguće alternative pitali smo predstavnike parlamentarnih stranaka u BiH.

Damir Arnaut (Naša stranka) zastupnik u Predstavničkom domu BiH smatra da trenutno ne postoje razlozi za otkazivanje izbora.

“Trenutno ne postoje razlozi za odgađanje Lokalnih izbora, koji trebaju biti održani za više od pola godine. Bosna i Hercegovina svakako ima preduge izborne rokove. U Velikoj Britaniji izbori se održavaju 4 do 6 sedmica od raspisivanja. Naši rokovi traju punih pet mjeseci i mogu se i trebaju skratiti, na isti ili kraći period kao u Velikoj Britaniji”, rekao je Arnaut za Patriju.

Dodaje da se održavanje izbora ne smije dovesti u pitanje.

“Izbori su glavni vid i osnovni alat demokratskog društva i bilo kakvo odgađanje u ovom trenutku — kada su ove druge opcije na raspolaganju — bi bilo puki izgovor za opstanak ove vlasti”, smatra Arnaut.
Generalni sekretar SDP-a Elvir Karajbić i zastupnik u Predstavničkom domu FBiH kaže da su rokovi za raspisivanje jasni.

“Ukoliko ova situacija ne završi prije rokova za raspisivanje izbora onda se izbori trebaju odgoditi. Treba procijeniti, ali ukoliko se ovakva situacija nastavi onda je nemoguće održati izbore”, dodaje Karajbić.

Karajbića smo pitali i trebaju li se rokovi mijenjati, međutim rekao je da to treba prepustiti CIK-u BiH.

Član Glavnog odbora SNSD i zastupnik u Predstavničkom domu BiH Lazar Prodanović kaže da SNSD na organima stranke nije razmatrao ovo pitanje, ali da imajući u vidu pandemiju koronavirusa mala je vjerovatnoća za održavanje Lokalnih izbora prve nedjelje oktobra 2020. godine.

“I pod pretpostavkom da se ukupna situacija počne smirivati ostat će određene mjere kojima bi se limitirala mogućnost održavanja Lokalnih izbora. Smatram da je neophodno razmotriti procedure kako bi se zakonski riješila situacija da u vanrednim okolnostima, koje podrazumijevaju i zarazne bolesti, da bi se izbori mogu pomjeriti u drugi termin i u punoj sigurnosti po zdravlje građana biti održani”, ističe Prodanović.

Dodaje da je nerazumno dog period od 150 dana objavljivanja održavanja izbora.

“Ne postoji apsolutno nikakvo opravdanje za to. Ali čak i kad bi se skratio rok nisam siguran da bi se izbori mogli održati u prvoj nedjelji oktobra. Ima smisla razmišljati o spajanju izbora iz mnogo razloga. Potrebne su izmjene ne samo zakona, nego i ustava entiteta. Treba doći do rješenja koja bi bila prihvatljiva za sve i realna. Nije samo problem pitanje previše ranog utvrđivanja datuma izbora, nije problem što ni u budžetu nisu planirana sredstva, jer u ovakvoj situaciji nisam siguran da bi mogli biti održani”, kaže Prodanović za agenciju Patria.

Smatra da bi spajanje izbora bilo dobro iz više razloga.

“I sami troškovi kampanje, neprestanog prisustva političkih partija u javnosti da su jedne godine u predizbornoj druge u izbornoj zbog čega fali odlučnosti da ulaze ozbiljno u reformske procese koje nameće ukupna dinamika. Mislim da ništa neće biti isto u BiH kako je bilo prije epidemije”, zaključio je Prodanović.

Ni Demokratska fronta nije zauzela zvanični stav o ovom pitanju, a generalni sekretar ove stranke Zlatko Miletić za Patriju kaže: “Mislim da je van pameti, imajući iskustvo zemalja u okruženju i predviđanja situacije za maj kada se izbori raspisuju, na CIK-u BiH je da omogući da izbori budu održani na siguran način”.

“Imajući u vidu predviđanja naučnika iz zdravstvene oblasti da ćemo krajem godine imati istu pandemiju, moj stav je da bi trebalo prolongirati Lokalne izbore i ‘spojiti’ ih s Općim izborima, tako uštedjeti novac i prebaciti ga u zdravstveni sistem ili privrednim subjektima, a kad se ispune uslovi provesti izbore”, dodaje Miletić.

Međutim, Miletić kaže da bi napravio izuzetak kada je u pitanju Mostar.

“S obzirom na to da već više od deceniju imamo nelegalnu vlast u Mostaru i izbore treba održati po bilo koju cijenu uz sigurnost po građane. Na taj način bi se implementirala Odluka Suda u Strazburu”, zaključio je Miletić.

Izborno zakonodavstvo već dugo je proces koji u mnogome koči procese u državi i nižim nivoima. Pred Centralnom izbornom komisijom su teške odluke o mnogo toga. Ali, CiK BIH će morati riješiti rebus izbornih pitanja.  


(Patria) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana