3.4.2020. 13:36
Aida Pilav: Postoji lokalna transmisija virusa, ali su mjere poduzete na vrijeme
U Kantonu Sarajevo na današnji dan je 38 potvrđenih slučajeva koronavirusa, kazala je Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS.

Ukupno je izvrešeno 481 testiranje, i relativno je niska stopa potvrđenih u odnosu na broj testiranih.

"Na Podhrastovima je sedam pacijenata, šest sa lakšom kliničkom slikom, jedan u težem stanju ali nije na respiratoru", kazala je Pilav.

Istakla je da su bila tri smrtna slučaja u KS koji se vežu za koronavirus. 

"Jako je važna javno-zdravstvena mjera zabrane kretanja starijih od 65 godina. To je najugroženija populacija. Najmanji broj potvrđenih slučajeva je ispod 20 godina. Situacija koja nas čini relaksiranim je povećan broj testiranih, ali manji postotak od 10% zaraženih. I dalje se vrše testiranja osoba koja imaju epidemiološku i medicinsku sliku. Postoji lokalna transimisija virusa, ali ne sa eksponencijalnim rastom. To ne znači da ćemo se opustiti, mjere su poduzete na vrijeme", kazala je Pilav.

Dodala je da Sarajevo ima obezbijeđene kapacitete u slučaju većeg broja zaraženih odnosno što prelazi kapacitete bolnica.

Također, ona je rekla da su u bazi EUFOR dva potvrđena slučaja koronavirusa, ali da je tamo napravljen izolatorij i samoizolacija zaraženih a da su u stalnom kontaktu. 



(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana