3.4.2020. 14:51
Raste broj oboljelih u Čitluku, nema novih slučajeva zaraze u Konjicu
U posljednja 24 sata u Hercegovačko-neretvanskoj županije (HNŽ) zabilježeno je 16 novih osoba pozitivnih na novi koronavirus SARS-CoV-2, deset u Čitluku, četiri u Jablanici i dva u Mostaru.

Ukupno je u HNŽ-u do sada registrirano 83 covid-pozitivnih osoba, a dva su slučaja završila smrtnim ishodom. Po broj zaraženih Čitluk je s 29 oboljelih sada najugroženija općina u HNŽ-u.

- Mi smo svoje kapacitete usmjerili ka Čitluku i nastojimo tamo uspostaviti situaciju poput one o Konjicu gdje zadnjih dana nemam novoboljelih ili po jedan-dva nova slučaja - kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i član Kriznog stožera HNŽ-a prim. dr. Nermin Avdić.

Dr. Avdić najavio je da će se danas poslijepodne u Čitluku održati sastanak na kojem će se razmatrati daljnji koraci u borbi protiv širenja epidemije na području tog grada.

Komentiraju epidemiološku situaciju u pojedinim gradovima, dr. Avdić je kazao kako je situacija u Konjicu i Mostaru uglavnom stavljena pod kontrolu, dok u Jablanici svi zaraženi dolaze iz iste obitelji čije se jedan član vratio iz Njemačke.

Kada je u pitanju situacija u samostanu u Bijelom Polju kod Mostar u koji je dolazila prvozaražena časna sestra iz Čitluka, dr. Avdić je kazao kako je situacija za sada dobra i nitko od žitelja tog samostana ne pokazuje simptome bolesti.

Pročelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar prim. dr. Zoran Karlović osvrnuo se na zdravstveno stanje hospitaliziranih pacijenata s covidom-19.

Po njegovim riječima, do sada je liječeno 29 bolesnika, a njihova prosječna dob je 50 godina. Petnaest njih je otpušteno kućama, dok su četiri osobe preminule (dvije iz HNŽ-a, dvije iz ZHŽ-a). Prosječna životna dob preminulih bila je 62 godine.

- Trenutno u respiracijskom centru imamo četiri bolesnika: dva su na potpunoj respiracijskoj potpori, jedan na hemodijaliznom tretmanu, a jedan na potpori koji je mješavine mehaničke ventilacije i vlastitog disanja - dodao je dr. Karlović.

Iz Kriznog stožera HNŽ-a još jednom su apelirali na građane da se pridržavaju propisanih mjera ograničavanja kretanja i okupljanja kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

- Nama dolazi vikend i mi moramo zaboraviti Gorance, Rujište, Ramsko jezero… Neka nas sva ta izletišta sačekaju još malo, pa ćemo tamo za mjesec-dva piti kavu. Zdravstvenim djelatnicima možemo pomoći samo ako ostanemo doma, a svako drukčije ponašanje dovest će do toga da naš zdravstveni sustav neće izdržati - poručio je glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović.

Na novinarsko pitanje da prokomentira najavljeno ponovno pokretanje proizvodnje u tvornici namjenske industrije "Igman" u Konjicu, Pavlović je istaknuo kako se svi moraju pridržavati izdanih zapovijedi.

- Kada je u pitanju hoće li netko početi raditi, za sve postoje jednake zapovijedi. Ako se unutar određenog gospodarskog subjekta može organizirati posao, a da se time ne narušava niti jedna zapovijed i preporuka Stožera, nemamo ništa protiv. Tamo gdje je nemoguće osigurati takve uvjete, vi svjesno rušite zapovijedi i na rukovodstvu svake tvrtke je ogromna odgovornost - zaključio je Pavlović.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana