3.4.2020. 21:05
Traže izmjenu zakona VSTV: Omogućiti online suđenja i istražna ročišta za specifične slučajeve
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom telefonske sjednice koja je održana danas donio zaključke vezane za aktuelnu epidemiološku situaciju.

Tako je postojeću Odluku o režimu rada VSTV-a BiH povodom epidemiološke situacije u zemlji (Corona COVID -19) produžio do 27. aprila 2020. godine.

VSTV BiH je na današnjoj sjednici usvojio Inicijativu za dopune zakona o krivičnom postupku u cilju omogućavanja provođenja „online“ suđenja u neodložnim i hitnim predmetima u kojima postoji zdravstveni rizik za učesnike u postupku.

U proteklim danima VSTV BIH je iznašao tehničko rješenje koje omogućava provođenje „online“ suđenja i „on-line“ istražnih ročišta u kojima postoji zdravstveni rizik po učesnike postupka. S obzirom da trenutni pravni okvir zakonâ o krivičnom postupku onemogućava ovakve postupke, VSTV BiH je usvojio Inicijativu za dopune zakonâ u krivičnom postupku u BiH te predložio određene odredbe koje bi omogućile „on-line“ suđenja, saopćeno je iz VSTV.

Inicijativu sa obrazloženjem i pravnim i tehničkim rješenjima, VSTV BiH  će dostaviti ministarstvima pravde na nivou BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH, kao ovlaštenim predlagačima dopuna zakonâ o krivičnom postupku.

Hitne dopune navedenih zakonâ (u nastavku teksta: ZKP) ogledaju se u tome da je potrebno stvoriti pravni osnov za uvođenje audio-video snimanja putem linka („on-line“ suđenja i provođenja radnji i postupaka) u svim procesnim situacijama u kojima je odredbama ZKP-a predviđeno prisustvo učesnika u postupku s obzirom da bi održavanje suđenja po sada važećim odredbama ZKP-a (neposredno prisustvo stranaka suđenju) predstavljalo ozbiljnu prijetnju i rizik za zdravstveno stanje svih učesnika.

U Inicijativi je naglašeno da je riječ o izuzetku koji bi se odnosio samo na navedene procesne situacije u periodu trajanja pandemije. Takođe je napomenuto da se pojam „audio-video snimanje“, odnosno „institut on-line“  odnosi i na postupanje tužilaštva u toku istrage i na postupanje suda u toku suđenja.

Članovi VSTV-a su tokom sjednice razmotrili i tehničke mogućnosti realizacije Inicijative o održavanju on-line suđenja, zaključivši da VSTV-a BiH posjeduje informaciono-komunikacione kapacitete koji mogu obezbijediti održavanje „on-line“ suđenja i provođenja radnji i postupaka.


(Patria) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana