7.4.2020. 19:38
Ismet Gavrankapetanović: Nije ništa uredu! Ako imamo jedan život izgubljen, nije uredu. Što prije 'resetovati' zdravstveni sistem
Ismet Gavrankapetanović, dugogodišnji ljekar i specijalista ortopedije je za N1 komentarisao situaciju povodom korona virusa u BiH i funkcionisanja zdravstvenog sistema u jeku posljednjih smrtnih slučajeva.

Na pitanje da li može porediti rad za vrijeme rata i danas s obzirom da je vanredno stanje, kazao je da postoje iskustva koja se mogu primjeniti i iskoristiti.

"Vremena su različita, ali postoje određene stvari koje su slične i iskustva koja možemo da iskoristimo. Želim da kažem da je u ovom vremenu važno strpljenje, ali i odgovornost. Odgovornost svakog pojedinačno. Odgovornost uvijek ima svoje ime i prezime, tako je bilo i u ratu. Proces je vrlo jasan. Treća stvar koju možemo izvući iz tog vremena koja nam je potrebna je disciplina. Disciplina svakog od nas. Mislim da je vrlo važno istaći i organizaciju. Organizaciju zdravstvenog sistema od domova zdravlja do kliničkog centra. Mi smo ranjene obilazili po njihovim kućama i previjali ih, da ne bi oni dolazili i sebe i svoju porodicu izlagali novim rizicima. Može se početi sa telefonom, ali mi moramo pregledati ljude. To nije pregled sa slušalicama, nego pregled pacijenta, posmatranje, razgovor i zaključci", izričit je bio Gavrankapetanović. 

Smatra da je potrebno što prije izvršiti "reset" zdravstvenog sistema jer se u dosadašnjim smrtnim slučajevima ponavljaju iste stvari i faktori.

"U svim situacijama se ista stvar ponavlja i hitno moramo resetovati sistem i utvrditi gdje su ključne tačke i nazovemo ih imenom i prezimenom. Moramo uspostaviti sistem takav da se tačno zna ko komanduje. Ne možete raditi stvar i zato ne odgovarati. U ovom slučaju su prozvani domovi zdravlja i Klinički centar. Moramo tačno vidjeti gdje je problem, ali odgovornost počinje od onih koji komanduju. Ne možete svaliti odgovornost na nekog ko je bio u ambulanti i intubirao nekoga".

Ko je odgovoran?

"U Domu zdravlja je prvi dio odgovornosti, odmah izlazi Komisija koja to utvrđuje i sistem se ispravlja. Oni koji su odgovorni iz moralnih razloga odmah podnose ostavku. To je kao ratno stanje. Oni se sklanjaju, dolaze drugi. Ne da vi nekome naškodite, nego da i njih spasite situacija u kojoj se ne snalaze. Ratni sanitet u opkoljenom Sarajevu je iste sekunde utvrđivao odgovornost i odmah se podnosi ostavka. To daje znak da sistem funkcioniše i daje građanima povjerenje", kazao je.

Gavrankapetanović se referirao na izjave iz Kriznog štaba KS tokom dana o tome da je "sve uredu".

"Slušao sam doktoricu iz Kriznog štaba koja kaže da je sve uredu. Nije ništa uredu! Ako imamo jedan život izgbuljen, nije uredu. Trebamo građanima vratiti povjerenje".

Dodao je važnost dobrog odnosa institucija u kriznim vremenima.

"Najmanje što nam sad treba je bilo kakav loš odnos među institucijama. Svaki zdravstveni radnik mora biti uvezan u sistem jer najgore što se može desiti je da dođe do nesporazuma. Danas sam najmanje kontaktirao 40 ljekara i mi ljekari imamo izvanredan odnos".

Još je istakao da je hitne mjere potrebno poduzeti u narednih 48 sati, jer sistem ima "feler".

"Sistem u ovom trenutku ima feler, dajte da ispravimo taj feler u dobroj namjeri da vratimo povjerenje građana. Imamo situaciju da je veliki broj ljudi kod kuće i ne može da pristupi sistemu. Moramo otvorenim razgovorom, bez politikanstva i zamjeranja, donositi odluke malo bolne i oštre, ali ih moramo donijeti da bi cijelom gradu bilo bolje. U narednih 48 sati poduzeti hitne mjere korekcije u sistemu. Dakle, 48 sati, hitne mjere. To su pravi sistemi koji prepoznaju grešku i koriguju je".


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana