9.4.2020. 19:40
Ruska Federacija poslala pomoć RS, Dodik poručio da to treba tražiti i FBiH
Danas je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo testirano 68 uzoraka na koronavirus i svi su rezultati negativni.

Ovu informaciju potvrdila je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, prenosi avaz.

Kako nam je rekla, radi se o uzorcima iz Sarajeva (Novi Grad, Vogošća, Ilidža, Stari Grad, Novo Sarajevo), Cazina, ZeniceNa banjalučki aerodrom danas je stigao prvi kontingent ruske medicinske pomoći u borbi protiv virusa korona. Avion su dočekali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković, predsjednica RS Željka Cvijanović, kao i ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov.

Dodik je istakao kako je zahvalan na ovoj sveobuhvatnoj pomoći, te dodao da i Federacija BiH treba da traži pomoć od nadležnih institucija.

"Јa ću javno podržati taj zahtjev i nazvaću određene ljude da se to uradi i u FBiH. Učinićemo sve, ako FBiH to želi, neka napiše zahtjev, ja ću pomoći i njima", kazao je Dodik dodavši da ne vidi razlog zašto pripadnici Vojske Ruske Federacije ne bi mogli ići i u FBiH i pomoći. 

Interesantno je da se ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković danas zahvalila ambasadoru Ruske Federacije u BiH, Petru Ivancovu na pomoći koja je danas stigla.

"Pomoć je dopremljena u tri aviona, a sastoji se od 5 specijalnih vozila za dezinfekciju, te ispomoći 9 vozača i 15 zdravstvenih radnika koji treba da pomognu lokalnim vlastima u borbi protiv pandemije COVID-19. Prema informacijama koje je ambasador Ruske Federacije prenio, pomoć stiže po zahtjevu iz Republike Srpske, ali će po potrebi biti na raspolaganju na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju MVP BiH.  i Tešnja


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana