10.4.2020. 18:43
Bukvarević: Što prije pomoći i demobiliziranim braniocima mlađim od 57 godina
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je održao sastanak s ciljem informiranja kantonalnih vlasti o opredjeljenju Vlade FBiH da dostignuti obim pojedinačnih prava u oblasti boračko-invalidske zaštite ostaje na istom nivou te da potakne kantonalne organe da kroz izmjene i dopune svojih zakona o dopunskim pravima što prije pomognu demobiliziranim braniocima mlađim od 57 godina

Sastanak je održan sa predstavnicima Tuzlanskog kantona, premijerom Denijalom Tulumovićem, ministrom za boračka pitanja Amirom Kulaglićem i ministrom finansija u Vladi TK Suadom Mustajbašićem.

Do sada su taj proces završili Bosansko-podrinjski kanton Goražde i Zeničko-dobojski kanton, saopćeno je iz Kabineta ministra.

Imajući u vidu krizu koja je nastala zbog pandemije korona virusa COVID-19, potrebno je da kantoni promptno reagiraju i što prije završe procedure, jer je veliki broj demobiliziranih branilaca koji su mlađi od 57 godina a nemaju nikakvih primanja.

- U ovom globalnom izazovu koji je zadesio i našu državu potrebno je da ne zaboravimo naše borce koji su nam omogućili državu, slobodu i sve što danas imamo. Riječ je o zakonu kojeg je potrebno uskladiti sa federalnim Zakonom o pravima demobilisanih boraca a koji obuhvata ostvarivanje ukupno 16 prava. Njime bi trebao biti riješen i problem ostvarivanja egzistencijalne naknade za borce mlađe od 57 godina starosti - saopćeno je.

Prema riječima ministra Kulaglića, stvorene su sve pravne pretpostavke za realizaciju ovog zakona.

- Dostignuti obim pojedinačnih prava za boračku kategoriju neće biti umanjivan - istaknuo je Bukvarević te dodao da je
do sada na području TK 5.500 demobilisanih boraca starijih od 57 godina podnijelo zahtjev za egzistencijalnu naknadu a više od njih 3.000 već i ostvarilo ovo pravo.

Bukvarević je također naglasio da je prioritet Vlade FBIH da naknade boračkoj populaciji budu ostvarivane na vrijeme.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana