27.5.2020. 14:06
Doktor Drljević: U KB Zenica 22 pacijenta na liječenju, za tri sedmice očekujemo smirenje
Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonalne bolnice u Zenici potvrdio je za Novinsku agenciju Patria da su u toj bolnici 22 pacijenta na liječenju od koronavirusa.

„Niko od pacijenata nije na respiratoru, imali smo nekoliko na kiseoničkoj podršci ali sad su bolje i u oporavku“, kazao je doktor Drljević.

Kada je riječ o novozaraženim osobama iz Tešnja još uvijek nije niko smješten u ovu bolnicu, ali se očekuje da će to biti nakon izvršenih pretraga u Tešnju. Kroz Kantonalnu bolnicu Zenica do sada je prošlo 90% od ukupnog broja zaraženih u Zeničko-dobojskom kantonu. 

„Mi smo sve primali i pratili pacijente od početka bolesti i za sada nemamo nijednog umrlog na 350.000 stanovnika“, kazao je doktor Drljević. 

On je ranije upozoravao da bi prerano popuštanje mjera i ukidanje obavezne izolacije za građane koji ulaze u BiH moglo izazvati problem i doprinijeti širenju virusa. 

U ZDK već su dva slučaja zaraze koronavirusom potvrđena kod dva građanina koja su se vratila iz Saudijske Arabije i smješteni su u KBZ. 

„Među stanovništvom širenje virusa je usporeno ali se broj još uvijek održava. Iz tri firme imamo nekoliko stotina oboljelih a mi ne možemo ući u firme ništa ne smijemo, to je već pitanje inspekcije“.

Ipak, doktor Drljević ističe da je situacija stabilna i pod kontrolom. On je kazao da je pravilo da trebaju proći dvije inkubacije (28 dana) bez ijednog slučaja da bi se moglo reći da nema više virusa. 

„Mi očekujemo neko smirenje tek za tri sedmice“, kazao je doktor. 

Na pitanje kakva nas jesen očekuje kada je riječ o koronavirusu, doktor Drljević je kazao da ako se virus proširi do jeseni i poklopi sa sezonskom gripom i upalama pluća onda je to već ogroman problem. 


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana