2.6.2020. 14:10
BH novinari uputili javni protest kantonalnoj SDA zbog uplitanja u rad TVSA
Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest Kantonalnom odboru SDA Sarajevo zbog uplitanja u rad i funkcioniranje kantonalne javne televizije TVSA i manipulativnih pokušaja smjene direktorice Duške Jurišić.

Kako se navodi u saopćenju predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fikret Prevljak je u izjavi za medije najavio smjenu Duške Jurišić i imenovanje člana ove stranke i bivšeg ministra obrazovanja  Safeta Keše na mjesto direktora TVSA, uz obrazloženje da postoje „krivične prijave koje su napisane, pa čak i naplaćene“. Jurišić je kasnije demantirala ove navode, objasnivši kako su krivične prijave vezane za poslovanje prethodnih rukovodstava TVSA, koja su također bila izabrana glasovima SDA - stranke s decenijskom vlašću u Kantonu Sarajevo (KS).    

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim obmanjivanje javnosti o razlozima smjene Duške Jurišić i politčko uplitanje SDA u rad TVSA kao javnog medija, koji se gotovo dvije decenije suočava s političkim smjenama i imenovanjima rukovodećih ljudi, članova nadzornih odbora i skupštine medija.

U posljednjih godinu dana i voljom vladajućih političkih sruktura Sarajevskog kantona (sadašnjih i prethodnih), u TVSA su promijenjena dva nadzorna odbora i tri generalna direktora, kao da je riječ o mediju u vlasništvu političkih stranaka, a ne javnoj televiziju koju plaćaju građani ovog kantona i čija je zakonska obaveza rad u interesu javnosti.

-Slijedom političkih interesa SDA je ponovo pokrenula procedure i za smjenu postojećeg Nadzornog odbora TVSA, što dodatno govori o namjerama ove stranke da pravno destabilizira ovaj medij i uskrati građanima KS pravo na slobodno, objektivno i pošteno javno informiranje - saopćeno je iz UO BH novinara.

UO BH novinara poziva Skupštinu i Vladu KS da spriječe nezakonitu smjenu Nadzornog odbora i generalne direktorice TVSA, te da osiguraju stabilan rad ovog medija bez naručenih smjena, političkih pritisaka i direktnog uplitanja bilo koje političke partije.  

-Javni interes, pluralizam informacija i nezavisna urednička politika temljne su vrijednosti funkcioniranja medija u demokratskom društvu. Sadašnje vlasti KS ne smiju svojim odlukama i postupcima dovesti u pitanje ni jednu od navedenih vrijednosti, niti ponavljati greške u upravljanju ovim medijem i njegovim načinom rada iz ranijeg perioda - navodi se u saopćenju.

UO BH novinara istovremeno poziva Instituciju Ombudsmena u BiH, domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija da svojim djelovanjem spriječe političku i zakonsku destabilizaciju TVSA kao javnog medija svih građana Kantona Sarajevo.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana