2.6.2020. 22:05
Finalizira se Budžet za ovu godinu, još nije prebačen novac CIK-u za izbore
Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je danas nakon sjednice Vijeća ministara BiH da se Budžet institucija za 2020. godinu završava, te da se obavljaju dodatni pregovori sa skoro stotinu budžetskih korisnika.

Nakon što je prvi prijedlog Budžeta za 2020. godinu upućen Predsjedništvu BiH krajem aprila vraćen je Ministarstvu finansija da se prilagodima uslovima pandemije.

Bevanda ističe da je riječ o tehičkom pitanju i da ne treba politizirati. Ranije je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija najavio da će budžet biti usvojen do 31. maja, ali novi prijedlog još nije otišao u Predsjedništvo BiH. Dodatni problem sa odugovlačenjem usvajanja Budžeta je i finansiranje održavanja Lokalnih izbora odnosno prebacivanje novca Centralnoj izbornoj komisiji. Zbog nedostatka novca CIK nije mogao početi sa potrebnim procedurama koje zahtijevaju dodatni angažman ljudi i materijalno-tehičkih sredstava. CIK je donio odluku da se izbori umjesto 4. oktobra održe 15. novembra što je naišlo na negodovanja dijela političkih stranaka jer se plaše da je krajnja namjera da se izbori ne održe.  

Iako je Tegeltija kazao da novac za CIK nije problem te da on može biti prebačen iz drugih izvora, a vraćen nakon usvajanja Budžeta to se još uvijek nije dogodilo. 

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana