3.6.2020. 14:57
Milan Tegeltija: SDA kao nijedna druga politička stranka nije ovlaštena da pokreće bilo kakve inicijative
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija osvrnuo se danas nakon sjednice VSTV-a na poziv SDA da podnese ostavku ili da bude smijenjen.

"SDA kao nijedna druga politička stranka nije ovlaštena da pokreće bilo kakve inicijative. To uopće ne razmatramo i o tome se ne može razovarati. To je jedan neozbiljan pristup i oni mogu govoriti šta hoće. Na osnovu te inicijative se ništa neće desiti. Potpuno je razdvojeno pitanje pritiska o kojem mi govorimo danas za koji sam kazao da je očigledan i opasan, a koji dolazi od strane politike i političkih predstavnika. Medijski pritisak dozvoljen pritisak, javnost ima pravo da pritišće pravosudni sistem. Naravno za svakog čovjeka vrijedi presumpcija nevinosti i to ni mediji ne bi trebali da ugrožavaju. Moj stav je jasan, danas kad smo govorili o pritiscima, govorili smo o političkim pritiscima koji su uslijedili u vezi posljednjeg predmeta koji je vezan za nabavku respiratora u FBiH. Odnosi se na izjave i saopćenja koje su davali najviši predstavnici SDA povodom tog predmeta. To smo ocijenili kao opasan pritisak i to je Savjet jednoglasno podržao", istakao je Tegeltija.

Dvije najvažnije odluke koje su donijeli, ističe Tegeltija, odnose se na pritiske na pravosudni sistem i na pravilnik o ocjenjivanju sudija i tužilaca.

"VSTV je danas dao podršku svim mojim dosadašnjim izjavama i da će sutra izaći s posebnim saopćenjem povodom pritisaka na rad pravosuđa koje imamo u posljednje vrijeme", kazao je Tegeltija.  

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana