10.7.2020. 10:14
Guterres: Prije četvrt stoljeća UN i međunarodna zajednica iznevjerili građane Srebrenice
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres u video poruci povodom 25 godina obilježavanja genocida u Srebrenici, rekao je da je to bio najgori masovni zločin na europskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, prenio je Glas Amerike.

"Dvadeset pet godina kasnije, odajemo počast hiljadama ubijenih i dajemo zavjet da ih nikada nećemo zaboraviti. Saosjećamo u patnji sa njihovim porodicama, uključujući one čiji se članovi i dalje vode kao nestali. Ponovo jako ističemo našu solidarnost sa preživjelima", naveo je Guterres u video izjavi.

Dodao je da su prije četvrt stoljeća UN i međunarodna zajednica iznevjerili građane Srebrenice. Kao što je naveo bivši generalni sekretar UN Kofi Annan, taj propust će "zauvijek pratiti našu historiju", rekao Guterres.

"Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju posvećenost svojih lidera da rade u okruženju međusobnog poštovanja bez diskriminacije, mržnje ili podsticanja na nasilje", poruka je prvog čovjeka UN-a.

Na ovu sumornu godišnjicu podsjeća da je mir u Bosni i Hercegovini još uvijek krhak.

"Ne možemo odustati od toga da radimo na stvarnom pomirenju. To dugujemo žrtvama genocida, preživjelima, narodu Bosne i Hercegovine i cijelom čovječanstvu", istaknuo je Guterres.


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana