6.8.2020. 9:25
Vozače dočekale nove cijene: Poskupjelo gorivo u Federaciji BiH
Vozače u Federaciji Bosne i Hercegovine ne benzinskim pumpama dočekale su nove cijene goriva.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži, koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine, gorivo je u FBiH poskupljelo u prosjeku za pet feninga po litru.

Tako se sada raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u FBiH kreće od 1,66 do 1.91 KM po litru za Premium bezolovni benzin 95, a 1,66 do 1,861 KM po litru za DIZEL BAS EN 590.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u većem bh. entitetu se kreće za Premium bezolovni benzin 95 - 1,83 KM po litru, a za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 1,80 KM po litru.

Iz Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine su još ranije naglasili da privredna društva, pravna i fizička lica formiraju cijene slobodno prema uvjetima tržišta.

Podsjetimo, cijene nafte su od jučer u porastu i dostigle su najviši iznos od početka marta zbog velikog pada u zalihama sirove nafte u Sjedinjenim Državama (SAD).

U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora veća za 1,51 dolar ili 3,4 posto, te sada iznosi 45,94 dolara po barelu.

U New Yorku je cijena sirove nafte porasla za 1,52 dolara ili 3,7 posto te nova iznosi 43,22 dolara po barelu.

Slična je situacija i u susjedstvu. Na srbijanskim pumpama ovih dana benzin se može kupiti za 134 dinara (2.23 KM), a dizel za oko 143 dinara (2,38 KM).

Da podsjetimo, krajem juna benzin je koštao 123 dinara (2,05 KM), a litar dizela oko 132 dinara (2,22 KM).

Tokom prošle sedmice najskuplje gorivo u regionu točili su vozači u Hrvatskoj, gdje je bezolovni benzin od 98 oktana koštao oko 1,28 eura (2,56 KM), dok je najskuplji dizel bio u Srbiji (2,38 KM), prenosi oslobođenje.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana