12.8.2020. 12:56
U RS 94 novozaražene osobe koronavirusom, dva smrtna slučaja
Virus korona u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj je potvrđen kod 94 osobe od testiranih 525 uzoraka, a prijavljena su dva smrtna slučaja - muškarac srednje i žena starije životne dobi iz Banje Luke odnosno sa Pala - izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

-Podaci govore da je pogoršana epidemiloška situacija u Republici Srpskoj, jer je vidljiv trend rasta broja pozitivnih na virus korona, ali je ohrabrujuće to što nema eksponecionalnog rasta u odnosu na prethodne sedmice - rekao je Zeljković na konferenciji za štampu u Banjoj Luci.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci hospitalizirana su 73 lica, a 196 u ostalim bolnicama. Ukupno 16 osoba je na respiratorima.

-Nažalost, sve veći broj mlađih lica biva zaražen virusom korona i oni počinju da pokazuju srednje tešku i tešku kliničku sliku - rekao je Zeljković.

Oporavljeno je 3.350 lica ili oko 58 posto od ukupnog broja zaraženih, dok je trenutno aktivno 2.232 slučaja zaraze.

Zeljković je najavio da će ove sedmice biti definisani svi parametri za početak školske godine, te dodao da postoji više opcija.

-Institut će ove sedmice izvršiti analizu cjekokupne epidemiološke situacije u skladu sa preporučenim mjerama. Biće definisani svi parametri za početak školske godine, za šta postoji više opcija - rekao je Zeljković.

Odlukom Upravnog odbora Instituta, cijena komercijalnih testova na virus korona od danas je u RS 150 KM. Do danas su koštali 200 KM i urađeno ih je 3.700.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana