18.9.2020. 12:08
Dodik: Pozicija Republike Srpske će se braniti bez oklijevanja
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poruičio je da će se pozicija Republike Srpske braniti bez oklijevanja, te da neće biti bilo kakvih kalkulacija po pitanju Kosova i Metohije i statusa Srpske u BiH.

Dodik, koji se juče na vanrednoj sjednici tročlanog Predsjedništva BiH izjasnio protiv priznavanja Kosova, najavio je da će se o tom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.


Jačanje autonomije i samostalnosti RS-a

On je za TV Pink rekao da je Narodna skupština Republike Srpske bitna poluga vlasti na kojoj se raspravlja o svim važnim spoljnopolitičkim pitanjima i krajnje mjesto odluke, ako postoji dosljedan član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, priča o "Kosovu u BiH" je kao trakavica, jer se nešto stalno pokušava nametnuti, prenosi Srna. 

On kaže da se članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, lider SDA Bakir Izetbegović i drugi političari ponašaju "kao da je BiH već priznala samoproglašeno Kosovo i Srbiji pokušavaju da drže lekcije".

"Nakon nedavne inicijative američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona o promjeni Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, stvari su se dodatno zakomplikovale i svako pokušava da zauzme početne pozicije. Najveću spremnost za ovakve razgovore imamo mi, odlučni da ojačamo autonomiju i stepen samostalnosti Republike Srpske u okviru BiH", istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

On ističe da je Komšiću i Džaferoviću pokušao da pokaže da među njima vlada apsurd, pa je pokrenuo inicijativu kojom je pokazao nedosljednosti.

"Kada je na dnevnom redu bila tačka o prebacivanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, rekli su da se njome krše međunarodna pravila. Sa druge strane, kada je na dnevni red došlo Kosovo, rekli su da ga priznaju. Tada sam ih pitao - šta je sa Rezolucijom 1244, koja je dio međunarodnog prava? Pitao sam ih da li je pravo na teritorijalni integritet zemalja zagarantovano i kako misle da brane teritorijalni integritet BiH, ako su spremni da urušavaju teritorijalni integritet Srbije?", naveo je Dodik.

On je dodao da su Komšić i Džaferović ova pitanja ignorisali.

"Ići ćemo, dakle, na redovnu sjednicu Predsjedništva, a onda na Narodnu skupštinu, koja će dvotrećinskom većinom odbaciti odluku DŽaferovića i Komšića", rekao je Dodik.


Revizija tužbe

Komentarišući najavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o ponovnoj mogućnosti revizije tužbe protiv Srbije za navodni genocid, Dodik kaže da Izetbegović iznosi izjave bez pokrića.

"Da bi se ovo i desilo, morao bih i ja glasati za to. Dakle, odluka bi morala biti izglasana na Predsjedništvu, konsenzusom. Ne moram ni da objašnjavam da konsenzusa neće ni biti i da revizija neće ni biti dostavljena", rekao je Dodik.

Dodik smatra da je Izetbegović to "najavio više radi disciplinovanja vlastitog političkog tijela Bošnjaka, koje se drži zatvoreno u priči da su Srbija i Srbi glavni problem, te da je najbolje da Republike Srpske nema".

"To je njihova matrica i nema razlike između njih, jer su ujedinjeni oko toga da su im glavni remetilački faktor Srbija i Republika Srpska", rekao je Dodik.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana