18.9.2020. 22:30
Debevec: Nisam nikome prijetio, objavit ću poruke, meni je prijetila Tadić
Nakon što je iz Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTS) potvrđeno da je protiv njega zaprimljena prijava, večeras se oglasio i predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec.

Podsjetimo, postupajući tužilac Vedrana Mijović, koja radi na predmetu po prijavi protiv Debeveca, uputio je disciplinsku prijavu Uredu disciplinskog tužioca VSTS.

Kako je prenio RTRS, to je učinjeno, kako je navedeno, neprimjerenog pokušaja pritiska i uticaja na preduzimanje tužilačkih provjera u predmetu koji se vodi po krivičnoj prijavi protiv njega.

Tužiteljica Mijović je izjavila da je prvu poruku dobila 11. juna 2020. godine. Potom ju je, navodno, Debevec pozvao 26. juna, ali ona nije odgovorila.

"Nakon što sam predmet uzela u rad i započela provjeru navoda iz prijave, Ranko Debevec mi je sa svog mobilnog telefona na moj mobilni telefon putem aplikacije "Signal" uputio poruke u namjeri da me spriječi u provjeri navoda iz anonimne prijave u kojoj ima svojstvo prijavljenog", tvrdnje su Mijović, prenijeli su mediji.

Sudija Debevec odlučno tvrdi da "nije nikome prijetio"

"To je samo još jedan pokušaj podmetanja i objavljivanja akata od strane Tužilaštva BH u politički orijentiranim medijima, uz pokušaj moje diskreditacije. U to vrijeme, dakle, 25. juna 2020. godine kolegica Mijović i ja smo sasvim normalno komunicirali, jer se znamo dugi niz godina. Imao sam njen broj, kao i ona moj. Nije mi ga niko drugi dao, već upravo ona. Zvala me više puta i poručivala preko kolega, kako je ta prijava protiv mene montirana i bez veze, kako će to ona brzo okončati jer tu nema ništa. Za to imam više svjedoka. Sjedili smo skupa na pravosudnom ispitu i imali komunikaciju. Žalila se da se vrsi pritisak od strane glavne tužiteljice (Gordana Tadić) da to radi protiv mene, da trebam sjesti sa Gordanom", kazao je Debevc.

Prema njegovim riječima, "kolegici je samo kazao" da se po njegovom mišljenju "rade nezakonite stvari za koje treba sudska naredba".

"Objaviću te poruke i neka svi cijene ima li tu bilo kakve prijetnje. Tu se samo ukazuje na očite nezakonitosti u postupanju i montaže u postupanju, bez bilo kakve prijetnje. Potpuno je jasno da tu nema nikakve prijetnje, jer da je bilo, ne bi to ona prijavljivala sad, nakon tri mjeseca, a očito da joj to sad nalažu njeni mentori. Također ću, nevezano od ovoga, objaviti prijeteće poruke glavne tužiteljice Gordane Tadić upućene meni zbog sudskih odluka Apelacionog odjeljenja Suda BiH u predmetu bivšeg šefa Kabineta Tužilaštva BiH, Hasana Pleha, koga nije željela za šefa kabineta", poručio je Debevec.

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana