21.9.2020. 16:59
Ajnadžić otkrio šta će biti s pločama s Alijinim citatima
Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić kazao je za da ploče sa citatima rahmetli Alije Izetbegovića, koje su postavljene u centru Sarajeva, neće biti uklonjene.

Podsjetimo, ove ploče posljednjih dana su izazvale određeni broj reakcija. SDP je pozivao Ajnadžića da ukloni kamenje jer smatraju da su pojedini citati sporni. 

Oni tvrde da su neke od poruka zapravo citati drugih ljudi, a ne Izetbetgovića.

Citat "Nauka otkriva, umjetnost stvara" pripada britanskom slikaru Johnu Opieu iz 18. vijeka, koji je Alija Izetbegović prenio u svom pisanju.

Ajnadžić kaže da je ovakva reakcija SDP-a „politikanstvo“.

- Ploče neće biti uklonjene, a eventualno ako nam neko bude ukazao na neke od grešaka, zamolit ću uređivački kolegij da se to koriguje, ako bude neka greška, u smislu teksta, štampe, ili bilo čega - kazao nam je Ajnadžić.

Dodao je da ne vidi razlog zbog čega bi ploče bile uklonjene.

- To su poruke koje šalju dobar signal u kulturi, u nauci, prema mladim ljudima... Ovo su poruke univerzalne snage, nije važno je li izrekao Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), je li izrekao engleski pisac, ili Alija Izetbegović, to je moj stav - naglasio je Ajnadžić, prenosi avaz.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana