23.9.2020. 11:47
Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Tužilaštvo BiH mora hitno zaštititi svjedoke koji svjedoče u Sudu BiH
Oglasilo se Udruženje žrtava i svjedoka genocida u vezi sa navodnom povezanosti premijera Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa genocidom u Srebrenici.

Kako su istakli iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, duže vrijeme traje medijska trakavica o ulozi sadašnjeg premijera RS-a, Radovana Viškovića u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici.

"Poručnik Radovan Višković je bio član Glavnog štaba VRS-a i zajedno sa ostalih 105 pripadnika Glavnog štaba VRS-a imao ulogu u počinjenju genocida. Dokazivanje njegove odgovornosti je u isključivoj nadležnosti Tužilaštva BiH", istakli su iz ovog udruženja.

"Tužilaštvo BiH mora HITNO zaštititi svjedoke koji svjedoče pred Sudom BiH. Način na koji je direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Milorad Kojić javno objavio da će otkriti lične podatke zaštićenog svjedoka je najbrutalniji napad na svjedoke koji moraju biti zaštićeni", potcrtali su.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida poziva Tužilaštvo BiH da pokrene postupak i utvrdi ko je odgovoran za objavljivanje zaštićenih podataka.

Takođe, kako su naveli, pozivaju Tužilaštvo BiH da stane u zaštitu svjedoka za čiju sigurnost su odgovorni.

"Ako se i ovog puta omogući da bez kazne prođu oni koji otkrivaju zaštićene podatke, posljedice za buduće postupke će biti katastrofalne", naglasili su iz ovoga udruženja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana