29.9.2020. 17:54
Ministarstvo sigurnosti BiH ima rok od 72 sata da prebaci migrante iz Mirala van područja USK
U Bihaću je danas održan prošireni sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, kojem su bili prisutni i predstavnici IOM i UNHCR.

Zbog pogoršane situacije, izazvane posljedicama prekomjernog priliva migranata na ovo područje, čime je ugroženo javno zdravlje, sigurnost i prava građana USK Operativna grupa Unsko-sanskog kantona donijela je, a na osnovu Zaključaka Skupštine Unsko – sanskog kantona i vijeća Grada Bihaća i Velike Kladuše, na današnjem sastanku ove zaključke s ciljem daljeg očuvanja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije:

1. Zaključci i mjere koji su doneseni na proširenom sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko – sanskog kantona, dana 02. 9. 2020. godine, ostaju na snazi, a uključuju: odvraćanje daljeg priliva migranata na područje USK, zabranu prevoza migranata svim prevoznim sredstvima, zabranu kretanja migranata i okupljanja na javnim površinama, zabranu pružanja usluga smještaja migrantima.

2. Zadužuje se Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Vlade USK da sutra (srijeda, 30. septembar) organizuje, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, Bihać, IOM-om i uz asistenciju Uprave policije MUP-a USK, privremeno relociranje maloljetnih migranata iz centra Bira u centar za prihvat ranjivih kategorija Borići u Bihaću.

3. Zadužuju se ministar Ministarstva unutrašnjih poslova USK i policijski komesar USK  da, odmah po izmještanju maloljetnih osoba bez pratnje iz centra Bira u Bihaću, organizuju izmještanje ostalih korisnika tog centra na lokalitet Lipa u Bihaću, a u cilju zatvaranja kampa Bira. Na lokalitet Lipa organizovati i izmještanje migranata zatečenih van smještaja na području grada Bihaća. 

4. Zadužuju se ministar Ministarstva unutrašnjih poslova USK i policijski komesar da Uprava policije MUP-a USK  blokira privremeni prihvatni kamp u Miral u Velikoj Kladuši, radi sprječavanja daljeg prijema migranata u ovaj kamp a u cilju njegova gašenja.

5.  Traži se od Ministarstva sigurnosti Vijeća ministara BiH da, u saradnji sa UN agencijama, u roku od 72 sata, organizuju relokaciju migranata iz centra Miral u slobodne kapacitete kampova kojima upravlja država, van područja USK. 

6. Traži se od IOM da, u skladu s potrebama, organizuje hitni medicinski transport kao i zbrinjavanje ranjivih kategorija migranata.

7. Zadužuje se Crveni križ USK da i dalje organizuje podjelu obroka za migrante u prihvatnim kampovima te da koordinira humanitarno djelovanje nevladinih  organizacija i pojedinaca.

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana